Hlavní obsah

Ceny benzinu a nafty jdou nahoru, v průměru jsou stejné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku zdražují, průměrná cena nafty i benzinu Natural 95 je u čerpacích stanic dál stejná. V uplynulém týdnu stoupla shodně o 38 haléřů na 36,46 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Na zcela shodnou úroveň se ceny paliv dostaly v minulém týdnu, a to poprvé od 15. května 2020. Podle analytiků bude zdražování pokračovat i v následujících týdnech.

Článek

Zdražování paliv je podle analytika XTB Jiřího Tylečka důsledkem napjaté situace na trhu s ropou. „Obchodníky zneklidňuje situace na Středním východě a započítávají zvýšené riziko do cen. Následně zdražují ceny paliv v Rotterdamu,“ vysvětlil. Zároveň připomněl rovněž negativní vliv oslabující koruny. Velkoobchodní ceny nafty jsou tak v současnosti podle Tylečka nejvyšší od konce listopadu, benzin je pak nejdražší od konce října.

Analytici očekávají, že v následujícím týdnu budou pohonné hmoty ve zdražování pokračovat. Podle analytika Purple Trading Petra Lajska půjde opět o nižší desítky haléřů na litr. „Vyšší růst očekávám u benzinu, jelikož spolu s vyššími teplotami a nízkou cenou plynu klesá poptávka po naftě na topné účely,“ uvedl Lajsek. Nafta by tak podle něj měla brzy být opět levnější než benzin, poprvé od loňského října.

Vzhledem k současnému růstu ceny ropy očekává růst cen i šéf společnosti 4Trans Jaroslav Ton. V příštích dnech předpokládá zdržování o dalších 30 až 50 haléřů. „Nicméně výraznější pohyb cen je v současné situaci málo pravděpodobný kvůli dynamice globální ekonomiky a politiky,“ podotkl. Tyleček počítá s tím, že tlak na růst cen u nafty i benzinu zřejmě vydrží i v dalších týdnech. „Takže by se mohlo vyplatit natankovat co nejdříve,“ dodal.

Nejlevnější benzin natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr v průměru za 35,91 koruny. Nafta je nejlevnější v Královéhradeckém kraji, litr tam prodávají průměrně za 35,86 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 38,36 koruny. Nafta se tam tankuje za 38,40 koruny za litr.

Paliva v Česku zlevňovala od loňského října, pokles se zastavil na začátku letošního roku. V meziročním srovnání je nyní v Česku benzin podle dat CCS o 30 haléřů na litru levnější než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili na litru zhruba o 90 haléřů více.

Foto: Novinky

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR k 24. lednu 2024 (v Kč/l):

Příznivé ceny pohonných hmot ještě vydrží

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám