Hlavní obsah

Příznivé ceny pohonných hmot ještě vydrží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Motoristé budou i v nadcházejících dnech tankovat paliva za příznivé částky. Umožňují to stabilní ceny ropy na světových trzích a jen mírně oslabující koruna vůči americkému dolaru.

Foto: Novinky

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR k 17. lednu 2024 (v Kč/l):

Článek

Nejprodávanější Natural 95 stál ve středu podle společnosti CCS v průměru 36,08 Kč za litr, stejně jako nafta. Pohyb cen je od druhého lednového týdne minimální, za posledních sedm dní se cena benzínu zvýšila o sedm haléřů a u nafty se nezměnila vůbec.

Ještě loni touto dobou se přitom prodávala o korunu za litr dráž, v říjnu stál benzín i nafta v průměru dokonce přes 40 korun za litr.

„Řidiči se mohou těšit z přijatelných cen a do budoucna by se to nemělo výrazně měnit. Pro další týden očekávám stagnaci cen,“ řekl Právu hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Upozornil na napětí v Rudém moři, kde dramaticky rostou ceny za přepravu. „Na trh s ropou to ale nemá vliv a její cena se drží na úrovni 78 dolarů za barel. To je stejně jako v polovině prosince,“ poznamenal.

Koruna vůči dolaru za týden oslabila z 22,50 Kč na zhruba 22,75 Kč a to by mohlo přispět posunům cen pohonných hmot směrem nahoru, avšak jen o pár haléřů.

Ceny vycházejí příznivě i v porovnání se zahraničím. S výjimkou benzínu, který je o několik desítek haléřů levnější v Polsku, má Česko mezi sousedními zeměmi nejnižší ceny. V Německu vyjde litr o osm korun dráž, v Rakousku a na Slovensku o necelé dvě koruny. Nafta je v Německu dražší o šest korun za litr a v Rakousku se za ni platí o čtyři koruny víc.

Benzin v Česku dál zdražuje, cena nafty stagnuje

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám