Hlavní obsah

Cena pomerančového džusu vystřelila do rekordních výšin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podstatné zdražování některých potravinových komodit v posledních měsících, potažmo letech má jednoho, ne tolik zmiňovaného rekordmana. Kvůli špatnému počasí na Floridě, v Brazílii a Mexiku totiž vystřelila do rekordních výšin cena pomerančového džusu. Právě tyto oblasti jsou jeho největšími producenty na světě, a proto jeho cena na burze letos poskočila o vyšší desítky procent. Za poslední dva roky pak vzrostla dokonce o více než 300 procent. Podle odborníků navíc nelze v nejbližších očekávat zlepšení.

Článek

Cena mraženého pomerančového džusu na newyorské burze se už několik týdnů pohybuje na historickém maximu, a navíc dál roste. V pátek dopoledne se vyšplhala už na 3,90 dolaru (91 Kč) za libru váhy (1 libra = 0,45 kg). To v meziročním srovnání představuje nárůst o 80,5 procenta. Před dvěma lety, v říjnu 2021, se cena pohybovala dokonce jen kolem 1,20 dolaru, což je nárůst o více než 300 procent.

Za rapidním nárůstem ceny stojí mj. nejnižší úroda pomerančů na Floridě za posledních 80 let. Tu zapříčinila série negativních událostí: v loňském roce Floridu zasáhly hurikány Irma a Ian, nečekané lednové mrazy a šíření bakteriální nákazy přenášené hmyzem zvané asijský citrusový psyllid, která způsobuje zelenání citrusů.

Florida kvůli tomu letos vyprodukuje pouze 28 milionů krabic pomerančů, přitom ještě loni to bylo přes 41 milionů, uvedlo před dvěma týdny americké ministerstvo zemědělství. Půjde tak o nejnižší sklizeň od roku 1943. Zároveň se jedná už o čtvrtý roční pokles v produkci této klíčové zemědělské plodiny na Floridě v řadě.

Řetězce loni prodávaly česká jablka za 30 korun, cena u zemědělců byla 13

Ekonomika

Problémy s nízkou úrodou kvůli špatnému počasí a zelenáním citrusů mají také Brazílie a Mexiko, první a třetí největší producent pomerančového džusu na světě. „Bylo období sucha a moc nepršelo, takže to také přispělo k nízké produktivitě v Mexiku,“ řekl Yahoo Finance Luis Ribera, ekonom společnosti Texas A&M AgriLife Extension Service.

Návrat produkce pomerančů na předchozí úroveň navíc bude trvat déle než jen jeden rok, a to zejména v Brazílii, která je suverénně největším světovým dodavatelem této komodity. „V podstatě čtyři z pěti zkonzumovaných hrnků džusu pocházejí z Brazílie, kde nevěří, že se zotaví dříve než v příštích několika letech. Příští rok tak bude stále ještě slabý,“ varoval Ribera.

Odborníci se snaží nákazu způsobující zelenání citrusů vyřešit, žádná rostlinná léčiva ani výsadby různých odrůd nebo úpravy genů však dosud nezabraly. „Zatím neexistuje osvědčené řešení. To nejlepší, co mohou producenti udělat, je pokusit se postarat o své sady větším hnojením a fumigací,“ dodal Ribera.

Problém s nízkou úrodou na americkém kontinentu se může dotknout i Evropské unie. Ta je sice za Spojenými státy čtvrtým největším producentem pomerančového džusu na světě, její produkce ale pokryje přibližně jen 15 procent unijní poptávky. Zbytek se dováží, a to hlavně z Brazílie, která je s 90 procenty dovozu dominantním exportérem pomerančové šťávy do EU. Mezi další dodavatele pak patří Mexiko, Jižní Afrika, Argentina a Egypt, uvádí Mintec Global, poskytovatel světových údajů o cenách komodit a tržních informací pro dodavatele a potravinové řetězce.

Citrusy z Vysočiny už nasazují na květy. Pěstuje je stavař

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám