Hlavní obsah

Cena plynu pro evropský trh dál klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkoobchodní cena plynu na burze v Rotterdamu, která je pro evropský trh určující, se v pátek dopoledne dostala na 115 eur (2820 Kč) za megawatthodinu (MWh). Oproti předchozímu dni tak klesla téměř o deset procent.

Článek

Ve čtvrtek cena ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) s kontraktem na dodání v listopadu vzrostla a dostala se na 127 eur za MWh. Stalo se tak potom, co několik dní v řadě setrvale klesala.

K pátečnímu opětovnému poklesu přispěly informace o pokračujících jednáních Evropské unie ohledně intervence na trhu. Prezidenti a premiéři zemí EU se v pátek nad ránem shodli na opatřeních proti vysokým cenám energií.

Série dohodnutých kroků má snížit ceny, zajistit bezpečnost dodávek a omezit spotřebu. Lídři podpořili dobrovolné společné nákupy plynu či mechanismus cenové korekce v případě mimořádného zdražení. Případné zastropování ceny plynu, na něž mají členské země stále různé názory, spojil summit se splněním několika podmínek.

Lídři zemí EU se shodli na opatřeních proti vysokým cenám energií

Evropa

Za poklesem ceny v posledních týdnech ale stojí hlavně teplé počasí, vysoká úroveň zásob a dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG). V srpnu se cena plynu pro evropský trh vyšplhala až do blízkosti 350 eur za MWh, vzhůru ji letos tlačí hlavně omezování dodávek z Ruska.

Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. Rusko omezování dodávek zdůvodňuje technickými problémy způsobenými sankcemi. Evropská unie ale tvrdí, že technické problémy jsou pouhou záminkou a že Moskva používá plyn jako zbraň k prosazení svých zájmů.

Orbán vyjednal Maďarsku výjimku, dál může dovážet plyn z Ruska

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám