Hlavní obsah

Cena plynu na burze se výrazně zvýšila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh v pondělí dopoledne výrazně vzrostla. Důvodem je připravovaná stávka pracovníků v exportním zařízení pro zkapalněný zemní plyn (LNG) v Austrálii, což by mohlo vést k výraznému snížení světových dodávek v období před zahájením topné sezony, uvedla agentura Bloomberg.

Článek

Narušení provozu v Austrálii může mít dopad až na 10 procent světového vývozu LNG, což nenechává evropské obchodníky klidné, uvedla agentura Bloomberg s tím, že Evropa se stále ještě vzpamatovává z loňské energetické krize způsobené výrazným omezením dodávek plynu z Ruska.

Odbory v Austrálii během víkendu varovaly, že stávka by mohla začít 2. září, pokud do středy nedojde k dohodě o platech se společností Woodside Energy, která je provozovatelem tamního zařízení.

V důsledku toho tak v pondělí dopoledne cena plynu na burze v Rotterdamu vyskočila až o 15 procent na více než 42 eur (1010 Kč) za megawatthodinu (MWh), později ale zhruba dvě třetiny tohoto nárůstu smazala a kolem 11:00 SELČ se cena jedné MWh s kontraktem na dodání v září pohybovala pod hranicí 39 eur/MWh.

Dodávky plynu a členství Švédska v NATO. Orbán jednal v Budapešti s Erdoganem

Evropa

Ceny kontraktů k dodání v dalších měsících jsou ještě vyšší, lednový kontrakt se pohybuje kolem 58 eur/MWh.

Zaměstnanci tří závodů firem Woodside Energy a Chevron v Austrálii chtějí vedle vyšších mezd i lepší jistotu zaměstnání, uvedl britský list Financial Times (FT). Podle nedělního sdělení organizace Offshore Alliance, která zastupuje dva odborové svazy, zaměstnanci už dříve jednomyslně podpořili návrh dát firmě v předstihu sedmi pracovních dnů vědět, že začne stávka, pokud nebudou požadavky splněny do konce středeční směny.

Analytik Carsten Fritsch z finančního ústavu Commerzbank nedávno poukázal na to, že kvůli údržbě na infrastruktuře by krátkodobě mohlo přicházet méně zemního plynu i z Norska. Ceny plynu na evropském trhu tak zřejmě budou dál výrazně kolísat, přestože zásobníky plynu v EU jsou aktuálně plné zhruba z 90 procent.

Loni v srpnu se velkoobchodní cena plynu pro evropský trh kvůli omezování dodávek z Ruska vyšplhala až do blízkosti 350 eur za MWh, zatímco před rokem 2021 se pohybovala výrazně pod 20 eury za MWh. Od konce loňského roku má cena sestupný trend, který nicméně provázejí občasné vzestupy, někdy i velmi výrazné. Cena plynu se začala zvyšovat už před válkou na Ukrajině, podle analytiků v reakci na energetickou politiku Evropské unie.

Zásobníky plynu v EU plné z 90 procent. Dlouhé mrazy ale mohou být problém, varuje Bartuška

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám