Hlavní obsah

Zásobníky plynu v EU plné z 90 procent. Dlouhé mrazy ale mohou být problém, varuje Bartuška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zásobníky plynu v Evropské unii už jsou plné z více než 90 procent. Podle zvláštního zmocněnce pro energetickou bezpečnost na ministerstvu zahraničí Václava Bartušky ale Evropa stále může mít problém. A to kdyby byly zimní měsíce velmi chladné. Evropu totiž čekají ještě další zimy, na něž si plyn musí zajistit. Vydíratelní Ruskem podle něj už nejsme, ale Evropská unie by se měla mít na pozoru.

Foto: Foto Profimedia.cz

Vládní zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Článek

Podle nejnovějších údajů společnosti Gas Infrastructure Europe (GIE) byly zásobníky v EU ve středu plné z 90,12 procenta. I když se nacházejí na rekordní úrovni pro toto období, odpovídá to zhruba 27 procentům roční spotřeby. EU si stanovila za cíl naplnit zásobníky z 90 procent nejpozději do 1. listopadu.

Přesto agentura Bloomberg varuje, že by zásoby plynu nemusely být dostatečné k pokrytí zimní poptávky. Nikdo totiž neví, jak chladná nadcházející zima bude. „Evropská energetická krize ještě neskončila,“ píše Bloomberg. Na druhou stranu agentura Unian píše, že Evropa zaručeně přežije zimu a že „Putinovo vydírání plynem skončilo“.

Podle Bartušky Evropská unie letošní zimu pravděpodobně zvládne stejně jako tu minulou. „Ale furt nás čekají ještě dvě složité zimy, rozhodně to ještě není úplně hotové. Velmi chladný měsíc nebo dva - prosinec, leden nebo únor - by byl pro Evropu ještě pořád problém,“ varoval pro Novinky.

Plyn v Evropě kvůli obavám o dodávky silně zdražuje

Ekonomika

„Letošní zimu jsme zvládli velmi dobře, zvládli bychom ještě 43 dnů chladné zimy. Ale kdyby byla chladná zima třeba ještě dva měsíce, tak bychom měli problém. A spolu s námi Německo a další země Unie,“ upozornil s tím, že 90 procent plných zásobníků je ale „velmi dobrý začátek“.

Podle Evropské komise dokážou zásoby pokrýt až třetinu zimní poptávky po plynu. Stejně jako Bartuška i agentura Bloomerg ale varuje, že „spotřeba plynu je však silně závislá na vývoji počasí a mrazivé teploty mohou vést k rychlejšímu čerpání zásob“.

„Vydíratelní Ruskem už nejsme“

Kvůli loňským explozím plynovodů Nord Streamu 1 a 2 podle něj ale Evropa „úplně klidná být nemůže“. „Je to varování. Pokud v nějaké nové době někdo zaútočí podobně na plynovody z Norska nebo na pobřežní infrastrukturu Evropy, tak samozřejmě vytvoří problém pro celou Evropu. Nemá cenu se tvářit, že ne,“ upozornil Bartuška.

Vydíratelní Ruskem jako takoví podle něj už ale nejsme. „Ale vstoupili jsme do složitého světa, v němž válka a násilné řešení je pro mnoho zemí zcela přijatelné, a dokonce často i preferované řešení, takže s tím se musíme nějak vyrovnat. Evropa dováží velkou část zemního plynu. Takže si vždycky bude muset hlídat dopravní cesty i dodavatele,“ zdůraznil vládní zmocněnec pro energetickou bezpečnost redakci.

V Německu, které je největším spotřebitelem plynu v Evropě, dosahovala ve středu naplněnost zásobníků téměř 92 procent. V České republice činila více než 93 procent.

„Trh s plynem zůstává citlivý“

Evropská komisařka pro energetiku Kadri Simsonová v pátek uvedla, že nejnovější údaje o zásobách podtrhují dobrou připravenost EU na zimu.

„Energetický trh EU se nachází v mnohem stabilnější pozici než před rokem, a to z velké části díky opatřením přijatým na unijní úrovni. V posledních týdnech jsme ale viděli, že trh s plynem zůstává citlivý,“ upozornila. Evropská komise podle ní bude nadále sledovat situaci, aby úroveň zásob zůstala na začátku zimy dostatečně vysoká.

Plynové zásobníky jsou plné z 90 procent. I bez plynu z Ruska

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám