Hlavní obsah

Cena benzinu u českých pump má nakročeno k historickému rekordu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot v důsledku krize na Ukrajině rostou a benzin se u čerpacích stanic již blíží rekordům.

Foto: Foto PRÁVO – Petr Horník a Jan Handrejch

Jedna z čerpacích stanic v Praze v úterý

Článek

Ropa totiž dramaticky zdražuje a dostala se k hodnotám nad 97 dolarů za barel.

Motoristy ale čeká ještě další výrazné zdražení, kdy se bude cena litru benzinu blížit hranici 40 korun.

Situace je bouřlivá, na trhu s ropou jsme se dostali na sedmileté maximum a atakujeme hranici 100 dolarů za barel
Štěpán Křeček, BH Securities

„Situace je bouřlivá, na trhu s ropou jsme se dostali na sedmileté maximum a atakujeme hranici 100 dolarů za barel. Lze očekávat, že ceny pohonných hmot v důsledku ukrajinské krize stoupnou v první fázi minimálně o korunu. V dalších týdnech to může být až o dvě koruny,“ řekl Právu hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Ještě počátkem prosince se přitom severomořská ropa Brent prodávala za přibližně 70 dolarů.

Benzin se podle dat společnosti CCS v úterý prodával v průměru za 37,42 Kč, nafta stála 36,36 Kč. Data jsou vždy k dispozici s denním zpožděním, za středu budou známa až ve čtvrtek.

Při zdražení až o dvě koruny by to znamenalo, že již za několik týdnů by stál litr nejprodávanějšího Naturalu 95 přes 39 korun.

Kudy teče ruská ropa do Česka: Nejdelší ropovod Družba právě slaví 60 let

Domácí

Takové zdražení bude ale podle Křečka platit pouze v případě, že ruské jednotky zůstanou na východě Ukrajiny. „To nyní trhy považují za nejpravděpodobnější scénář,“ prohlásil.

Historicky nejvíce platili čeští motoristé u stojanů v roce 2012 na počátku konfliktu v Sýrii. Tehdy průměrná cena Naturalu 95 přesahovala 38 korun za litr, zatímco litr motorové nafty se prodával v průměru za více než 37 korun.

ČR má zásoby ropy na 94 dní

Evropa jako celek podle Křečka z Ruska odebírá 26 procent spotřeby ropy, pro ropný trh by případné přerušení dodávek mělo silně negativní vliv a ceny by rostly ještě více, což by mohlo vést k vyvolání ropných šoků jako v 70. letech minulého století.

Nedostatek ropy ale Česku aktuálně nehrozí, stát drží zásoby na více než tři měsíce. „V tuto chvíli máme zásoby ropy a ropných produktů na 94 dní, takže plníme směrnici EU,“ řekl Právu předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Zásoby byly podle jeho slov naposledy využity v květnu 2019, kdy kvůli kontaminované ropě celý měsíc nefungoval ropovod Družba.

Aktuální zásoby plynu v ČR by stačily do konce března

Ekonomika

„Čeští řidiči ani průmysl tehdy nic nepoznali. Rafinerie díky těmto nouzovým zásobám vyráběly bez přerušení dál,“ dodal pro Právo Švagr.

Reklama

Výběr článků

Načítám