Hlavní obsah

Kudy teče ruská ropa do Česka: Nejdelší ropovod Družba právě slaví 60 let

Ropovod Družba, kterým tečou dodávky ruské ropy do České republiky dodnes, byl zprovozněn před 60 lety 22. února 1962. Nejdelší ropovod na světě, který měří více než 5000 kilometrů, zahájil provoz v tento den a začal dodávat ropu do největší československé rafinerie, bratislavského Slovnaftu.

Foto: Mapy.cz

Kudy do Česka teče ropa.

Článek

O několik let později trubky přivedly ropu i do českých rafinerií v Kolíně, Pardubicích, Kralupech a v Litvínově. O necelých 30 let později si surovinová závislost na Rusku vynutila výstavbu druhého ropovodu, tentokrát z německého Ingolstadtu.

Foto: Iveta Lhotská / MAFRA / Profimedia

Hořanský koridor na Mostecku napojený na ropovod Družba (vlevo)

Ropovod Družba v ČR přímo navazuje na jeho slovenskou část, která je napojena přes Ukrajinu a Bělorusko na síť ruských ropovodů.

Dobový tisk uváděl spuštění ropovodu za příklad socialistické spolupráce a nezištné pomoci Sovětského svazu.

Foto: Jaroslav Sládek, ČTK

Stavba ropovodu Družba v 60. letech na Havlíčkobrodsku.

Foto: Jaroslav Sládek, ČTK

Stavba části ropovodu Družba na Havlíčkobrodsku v 60. letech. Těžký bagr hloubí rýhy pro uložení svařeného potrubí.

Česká část ropovodu Družba byla uváděna do provozu postupně – základní část v letech 1964 a 1965. V dalších letech se ropovod dostavoval, a pro přepravu ropy se tak využívají příslušná zdvojení. Celková délka trasy ropovodu Družba v ČR včetně zdvojení je nyní 473 kilometrů a přepravní kapacita české části ropovodu je devět milionů tun ropy ročně.

Nord Stream 2 je u ledu

Evropa

O stavbě se rozhodlo v prosinci 1958, výstavba začala o dva roky později. Ropovod začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví – severní vede do Polska a Německa, jižní přes Ukrajinu pak do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Kapacita ropovodu je až jeden milion barelů ropy denně.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

V roce 2005 zasáhla ropovod havárie, při které na Čáslavsku vyteklo do okolí tři sta tisíc litrů ropy.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

V roce 2005 zasáhla ropovod havárie, při které na Čáslavsku vyteklo do okolí tři sta tisíc litrů ropy.

Do roku 1989 dováželo tehdejší Československo ročně až 18 milionů tun ropy z bývalého Sovětského svazu výhradně tímto ropovodem. Od roku 1994 spravuje ropovod Družba na českém území společnost MERO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám