Hlavní obsah

V Praze bude veselo. Tisíc zemědělců s traktory se chystá ve všední den zablokovat metropoli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část nespokojených zemědělců společně s Asociací samostatných odborů ČR svolává na pondělí 19. února do Prahy protestní jízdu. Nelíbí se jim zemědělská politika, ale ani celá vláda a hrozí, že metropoli může blokovat víc než tisíc traktorů. Zemědělské organizace, včetně Agrární komory ČR, se zatím od protestu distancují, chtějí s vládou nejprve vyjednávat.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Protestní akce zemědělců v Liberci (ilustrační foto)

Článek

Mluvčím blížícího se protestu je Zdeněk Jandejsek, předseda představenstva zemědělského holdingu Rabbit a bývalý prezident Agrární komory ČR. „Bude to velký protest. Máme zabrané Malostranské náměstí na čtyři dny; počítáme s tím, že přijede tisíc a víc traktorů,“ řekl Právu a Novinkám.

Iniciativa na stránce Myzemedelci.cz představila několik požadavků, mezi nimiž je i odstoupení současné vlády. Podle Jandejska je ale zásadní, aby vláda odstoupila od tzv. Green Dealu – celoevropské dohody, která má za cíl dosáhnout do roku 2050 klimatické neutrality.

„Green Deal znamená mimo jiné snížení produkčního zemědělství o 25 až 30 procent. Je to katastrofa a Agrární komora s tím nic nedělá,“ řekl Jandejsek. „Když vláda na náš požadavek přistoupí, bude na chvíli klid. Pokud ne, uděláme stávku po vzoru Německa,“ připomněl protesty zemědělců v sousední zemi.

Poprvé v historii bylo oteplování nad hranicí 1,5 stupně celý rok

Věda a školy

Za Asociaci samostatných odborů důvody protestu Novinkám a Právu přiblížil její šéf Bohumír Dufek.

„Je to především špatně nastavená dotační politika, nevyrovnaná práce na evropském trhu a energetická krize, kdy ČR vyrábí velké přebytky energie, a přitom ji máme jednu z nejdražších v Evropě,“ vylíčil Dufek.

Debata ano, ale s jinými

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) chce společně s premiérem Petrem Fialou (ODS) s představiteli zemědělců jednat, ale zřejmě s jinou skupinou.

„Není mi známo, že by za protestem stála některá z nevládních zemědělských organizací, se kterými plánujeme vést debatu. Respektuji jejich právo vyjádřit názor, ale lépe se věci domlouvají u jednacího stolu než na ulicích,“ uvedl ministr pro Novinky a Právo.

„Pan Jandejsek zastupuje skupinu, kde se pohybují lidé kolem dezinformační scény. S ním je zbytečné jakoukoliv debatu vést,“ sepsul Výborný iniciátora protestů.

Uznal ale, že zemědělce trápí problémy. „Na něčem se s nimi shodnu, například na množství administrativy a byrokracie. S tím se aktivně snažím bojovat, tlačíme například na evropské úředníky, aby upravili metodiky pro kontroly,“ řekl.

Odborář Dufek peče s Rajchlovou PRO. Středula to opět odmítá

Domácí

Zemědělské svazy dávají od protestů ruce pryč. „Agrární komora ČR je vázána postojem svého představenstva a dozorčí rady, které rozhodly o prozatímním odkladu celorepublikových protestů do 1. března 2024,“ sdělila Novinkám a Právu mluvčí Agrární komory Barbora Pánková.

„Ministr zemědělství Marek Výborný slíbil, že do tohoto termínu předloží návrh řešení, který pomůže zastavit další rozvrat českého zemědělství. V opačném případě Agrární komora ČR, která je největší zemědělskou organizací v Česku, vyzve zemědělce k protestním jízdám či jiným projevům nespokojenosti,“ dodala.

A podobně mluví i předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. „Rozumím tomu, proč zemědělci chtějí protestovat. Jsou zoufalí a mají pocit, že nám nikdo nevychází vstříc. Ale do konce února dáme prostor k jednání s vládou, a pokud se nedohodneme, také vyjdeme do ulic,“ řekl Pýcha Právu.

„My to určitě nepodporujeme a určitě se těchto protestů účastnit nebudeme,“ řekl Novinkám a Právu místopředseda Asociace soukromých zemědělců v ČR Jan Štefl. „Vadí nám, že v pozadí stojí podpora zemědělské politiky, která směřuje k vytažení peněz pro agroholdingy a velké podniky. Je to otevřený útok na vládu, kterou podporujeme, byť s výhradami,“ řekl Štefl.

Od protestů se distancuje i Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). „Nikdo nás nekontaktoval ani s námi nic nekonzultoval. O protestech nejsem informován ani od organizátorů, ani od nikoho jiného,“ řekl Novinkám a Právu šéf odborů Josef Středula.

Polští zemědělci plánují protest. Ohrozí dopravu i v Česku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám