Hlavní obsah

Polští zemědělci plánují protest. Ohrozí dopravu i v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náchod

Celostátní protest polských zemědělců, naplánovaný na tento pátek, může ovlivnit i dopravu v Česku. Obavu mají například v Náchodě. Poláci hodlají na silnice vyrazit s traktory, a zpomalovat tak dopravu.

Foto: Reuters

Zemědělci protestují po celé Evropě

Článek

„V obci Kudowa-Zdrój by mělo asi dvacet osob a deset až patnáct traktorů opakovaně jezdit mezi čerpacími stanicemi BP a Circle,“ uvedla mluvčí náchodské radnice Nina Adlof s tím, že například v Klodzku se očekává asi stovka protestujících.

Jejich protest bude mít charakter odstavení pětašedesáti traktorů u krajnice, kde tyto stroje budou částečně zasahovat do jízdního pruhu a bude nutné v místě zpomalit.

„V obou případech by nemělo dojít k zablokování komunikace, přesto lze očekávat, že s největší pravděpodobností dojde k omezení a zpomalení dopravy nejen na polské, ale i na české straně, konkrétně v Náchodě,“ varuje Adlof.

Generální stávku spojenou s blokádou hraničních přechodů mezi Polskem a Ukrajinou plánují polští zemědělci z odborového svazu Solidarita. Tímto aktem se připojují k protestům organizovaným napříč Evropou.

Zatímco v ostatních evropských zemích se zemědělci vyhraňují zejména proti opatřením, která jsou na ně uvalena v souvislosti s bojem Evropské unie proti klimatickým změnám, Poláci primárně poukazují na dopady dovozu levných potravin z Ukrajiny.

Portugalští zemědělci se přidali k protestům, vláda přispěchala s balíčkem pomoci za 12 miliard

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám