Hlavní obsah

Finanční správa: K paušální dani se nově přihlásilo 31 900 živnostníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K paušální dani se nově přihlásilo 31 900 živnostníků a drobných podnikatelů. V pátek o tom informovala Finanční správa, podle níž by tak letos mělo daně a odvody platit v paušálních měsíčních platbách zhruba 125 000 lidí. Termín pro přihlášení se do režimu paušální daně je každoročně do 10. ledna. Využívat ji mohou osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které nejsou plátci daně z přidané hodnoty (DPH) a jejichž roční příjem z podnikání dosahuje nanejvýš dvou milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Plátci paušální daně v jedné platbě odvádějí daň, zdravotní i sociální pojištění. Daň je nastavená ve třech pásmech, většina OSVČ zapojených do paušálního režimu bude podle Finanční správy v nejnižším pásmu s měsíční zálohou daně 7498 korun.

Ve druhém pásmu je záloha 16 745 korun a ve třetím pásmu 27 139 korun. Zálohy jsou splatné do 20. dne každého měsíce, je možné je zaplatit i na celý rok dopředu.

Paušální daň byla zavedena od roku 2021 původně s limitem ročních příjmů jeden milion korun, od loňského roku se limit zdvojnásobil. Počet OSVČ zapojených do paušálního režimu postupně roste. V roce 2021 jej využívalo 65 000 lidí, o rok později 80 000 lidí a loni 100 000 lidí.

Letos Finanční správa očekává 125 000 zapojených OSVČ. Počet se nezvýší o všechny nově přihlášené, protože část lidí ukončila živnost nebo se rozhodla v paušálním režimu nepokračovat.

Podle odborníků přináší paušální daň výhodu zejména ve snížení administrativy, protože se při ní sjednotí platby daní a odvodů. Finančně je výhodná zejména pro ty živnostníky, kteří neuplatňují daňové slevy na děti a manželku. Po přihlášení k paušální dani již nemohou podnikatelé uplatňovat žádné odečitatelné položky, slevy na dani ani daňová zvýhodnění například na hypotéku nebo životní pojištění.

Lidem zůstane méně kvůli daním

Ekonomika

Reklama

Související témata:
Paušální daň

Výběr článků

Načítám