Hlavní obsah

Brusel tvrdě ztrestal velké banky za manipulace se sazbami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Evropská komise pokutovala přední evropské a americké banky rekordní částkou 1,7 miliardy eur (téměř 47 miliard korun). Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na zdroj z Bruselu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Mezi pokutovanými je i Deutsche Bank.

Článek

Pokuta se týká bankovních kolosů ze Spojených států Citigroup a JPMorgan, britské banky Royal Bank of Scotland, německého finančního ústavu Deutsche Bank, francouzské banky Société Générale a makléřské firmy RP Martin.

„Celková výše pokuty dosáhne 1,7 miliardy eur,“ sdělil zdroj. Pokud by se tato částka skutečně potvrdila, půjde o vůbec nejvyšší pokutu, kterou Evropská komise udělila.

Důvodem je manipulace s londýnskou mezibankovní úrokovou sazbou LIBOR a jejím ekvivalentem pro eurozónu EURIBOR.

Největší pokuta pro Deutsche Bank

Největší pokutu dostala Deutsche Bank, která bude muset zaplatit přes 725 miliónů eur. Komise bude pokračovat ve vyšetřování francouzské Crédit Agricole, dále HSBC, JPMorgan a makléřské firmy ICAP. Britská Barclays a švýcarská UBS se pokutě vyhnuly za to, že komisi o těchto praktikách informovaly.

„Šokující na skandálech LIBOR a EURIBOR jsou nejen manipulace, které nyní řeší finanční regulační orgány po celém světě, ale také tajné dohody mezi bankami, které si mají vzájemně konkurovat,“ řekl k případu komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Doposud nejvyšší pokutou 1,47 miliardy eur potrestala Evropská komise v antimonopolním případě koncem loňského roku skupinu sedmi podniků kvůli kartelu na poli katodových zářivek. Komise může podnikům v případě porušování pravidel hospodářské soutěže vyměřit pokutu až ve výši deseti procent jejich ročních tržeb. Ty se u velkých bank pohybují v řádu desítek miliard eur.

Od výkonného orgánu Evropské unie to jsou první tresty za manipulace se sazbami, od nichž se odvozují úroky miliónů finančních transakcí v eurozóně a ve světě v hodnotě stovek biliónů eur. Americké a britské úřady již daly vysoké pokuty za manipulace se sazbou LIBOR pěti společnostem v úhrnné výši 3,7 miliardy dolarů (75 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám