Hlavní obsah

Brno souhlasí s insolvencí pořadatele Grand Prix

Právo, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolek pro pořádání motocyklové Grand Prix v Brně může jít do insolvence, rozhodli v úterý zastupitelé Brna. Slavný závod s mnohaletou tradicí se letos již nepojede. Spolek je zřizovaný Brnem a Jihomoravským krajem.

Foto: Miroslav Homola , Právo

K nejoblíbenějším závodníkům v Brně vždy patřil italský šampion Valentino Rossi

Článek

Spolek má nevypořádané závazky vůči promotérské společnosti Dorna, dále k vlastníkovi brněnského Masarykova okruhu, tedy k Automotodromu, a musí navíc vracet lidem peníze za nevyužité vstupenky z minulého roku. Souhlas s insolvencí dali brněnští zastupitelé.

S tímto postupem nesouhlasí někdejší brněnský primátor Petr Vokřál (zvolen za ANO, nyní nestraník), podle něhož je to, že po 75 letech slavný závod skončí vyhlášením insolvence, ostudou pro město.

Primátorka Markéta Vaňková (ODS) uvedla, že vhodnější způsob řešení potíží než insolvence vedení města nenašlo. Nyní bude muset dát souhlas s insolvencí i kraj. Lze předpokládat, že zvolí stejný postup jako město. Spolek má na účtech 30 milionů korun.

Spolek pro MotoGP má jít do insolvence, navrhují radní Brna

Ekonomika

Minulý rok v srpnu spolek uspořádal závody popáté. Původně měl smlouvu na pět ročníků. Loni se ale jelo bez diváků kvůli koronaviru. Dorna proto snížila zalistovací poplatek za zisk licence z původních více než čtyř milionů eur (kolem 110 milionů korun) na jeden milion eur (asi 27 milionů korun).

Letos se mělo jet za poplatek šest milionů eur (162 milionů korun). Dorna však pro letošní ročník požadovala opravu dráhy, na kterou si loni stěžovali jezdci.

Projekt by stál sto milionů korun, na což nejsou peníze. Navíc se zástupcům města ani kraje nelíbí, že chce Dorna zvýšit poplatek na devět milionů eur (asi 243 milionů korun) na rok. Konec Grand Prix neznamená konec Masarykova okruhu. Ten je využíván k mnoha dalším akcím.

Reklama

Související témata:

Související články

V centru Brna našli botanici lanýže

Rutinní podzimní rytí záhonu v brněnské botanické zahradě přineslo nečekaný objev – plodnice lanýže zimního, vzácné houby a vyhledávané pochoutky. Nikdy dříve...

Výběr článků

Načítám