Hlavní obsah

Britská vláda odložila brexitové kontroly produktů z EU

– Londýn
Novinky, drk

Britská vláda oznámila, že post-brexitové kontroly potravin a živočišných produktů, které měly vstoupit v účinnost v lednu, se kvůli možnému dopadu na podniky odkládají na červenec 2022. Rozhodnutí znamená, že britský vývoz do Evropské unie (EU) podléhá plným kontrolám, zatímco dovoz evropských konkurentů do Spojeného království je od byrokracie a hraničních kontrol osvobozen.

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson při kampani za odchod z EU

Článek

Podle farmářských odborových svazů další odklad jen zvýhodňuje evropské exportéry.

„Je to ironie. Mluvili o tom, jak si chtějí vzít zpět kontrolu, ale nechávají produkty proudit do Británie bez jakýchkoli kontrol. My s tím problém ale nemáme,” řekl deníku Financial Times nejmenovaný unijní diplomat.

Slogan „Let's take back control” (Vezměme si zpět kontrolu) byl před pěti lety hlavním heslem kampaně podporovatelů odchodu z EU.

Velký odklad britských pohraničních opatření nenápadně oznámil v úterý britský ministr pro brexit David Frost.

Nic už se znovu projednávat nebude, odpálila Johnsona šéfka Evropské komise

Zahraniční

„Chceme, aby se podniky soustředily spíše na zotavení z pandemie, než aby se musely zabývat novými požadavky na hranicích,” řekl Frost s tím, že nový harmonogram hraničních kontrol je „pragmatický”.

Podle Frosta je odklad kontrol reakcí na problémy v dodavatelském řetězci, z kterých viní pandemii koronaviru.

Británie usiluje o návrat k Luganské smlouvě. Smůla, chtěli jste brexit, zní z Bruselu

Zahraniční

Část expertů podle Financial Times upozorňuje, že brexit již existující problémy jenom zhoršil, zejména s ohledem na nedostatek pracovních sil v Británii.

Někteří představitelé EU podezírají Londýn z toho, že stále ještě nezvládl připravit režim hraničních kontrol na nová pravidla.

Reklama

Výběr článků

Načítám