Hlavní obsah

Proč si lidé nespoří na důchod? Pětina lidí na to zkrátka nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na přilepšenou v důchodu si odkládají peníze dvě třetiny Čechů. V případě žen je to většinou do tisícikoruny měsíčně, u mužů pak více. Třetina lidí si pak nespoří na penzi vůbec. Buď proto, že jsou ještě mladí, mají jiné priority, nebo proto, že prostě a jednoduše nemají dostatečné příjmy.

Foto: Profimedia.cz

Ženy si spoří kvůli nižším příjmům v průměru nižší částky než muži

Článek

Ukázal to průzkum, který pro investiční platformu Portu vypracovala agentura IPSOS. Mezi lidmi mladšími 26 let si podle něj nadpoloviční většina na důchod nedává nic stranou, a to proto, že buď mají vcelku pochopitelně jiné věci, do kterých potřebují investovat, nebo proto, že ještě stále studují, a mají tak minimální příjmy.

Téměř pětina všech respondentů, tedy 54 procent z těch, kteří uvedli, že si na důchod neodkládají, nespoří na penzi proto, že na to nemá dostatek financí.

Muži si podle průzkumu obecně spoří více než ženy. Z těch, kdo deklarovali, že si na důchod odkládají, si jen třetina střádá méně než 1000 korun. Naopak sedmnáct procent dokonce dává „na penzi“ více než 4000 korun měsíčně.

Oproti tomu téměř šedesát procent žen si odloží na důchodový věk maximálně tisícovku za měsíc. „Ženy mají v Česku v průměru stále výrazně nižší příjmy než muži. Z jejich výplaty jim tak po zaplacení nezbytných výdajů zbývá méně financí, které si mohou odkládat stranou,“ okomentoval to analytik Portu Lukáš Raška s tím, že kvůli tomu mohou ženy odcházet do důchodu hůře finančně připraveny než muži.

„To ještě zhoršuje fakt, že pak mají v průměru nižší i státní důchody,“ dodal Raška.

Anketa

Spoříte si na penzi?
Ano
61,9 %
Ne
38,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5892 čtenářů.

Úroky u hypoték klesnou pomaleji než u spoření

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám