Hlavní obsah

Black Friday se blíží: Jak nepropadnout nákupnímu šílenství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svátek konzumu, který pochází z Ameriky, si postupně našel své místo i u nás. Letošní Black Friday vychází na 24. listopadu, mnohé obchody jej však prodlouží na víkend, nebo dokonce celý týden, a nabízí zákazníkům slevy nebo výhodné nabídky. Jak se vyvarovat nákupní horečky a nepodlehnout slevové mánii?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výprodeje jsou výbornou příležitostí k tomu, abyste obnovili svůj šatník, domácnost nebo pořídili vánoční dárky bez přílišného zatížení svého rozpočtu. Namístě je však obezřetnost, abyste se vyhnuli zbytečným nákupům a zajistili, že vaše investice budou smysluplné.

Plánujte předem

Jedním ze základů je mít seznam, na který si vypíšete vše, co chcete pořídit. Dárky pro sebe i ostatní, módu, věci potřebné do domácnosti, na zahradu, dražší elektroniku a další. Jakmile jej budete mít hotový, vyhledejte si, kde jednotlivé položky pořídit, ať máte nákupy o něco jednodušší. Na e-shopech si zkuste přidat zboží na tzv. wishlist, tedy seznam přání, který vám následný nákup usnadní.

Lucie van Koten: Udržitelnost je jako dieta

Styl

Porovnávejte cenu

Je přirozené, že cena je jedním z hlavních kritérií. Neměla by však být tím jediným. Předtím, než pořídíte nový kousek pro sebe nebo pro své blízké, přemýšlejte, zda dosahuje vysokých kvalit i v dalších oblastech.

Při porovnání produktu na různých e-shopech nezapomeňte zvažovat i další služby, jako je doprava zdarma, nabídka slevových kódů, dárky k objednávkám a další.

Zkontrolujte kvalitu

Při nákupu ve výprodeji si všimněte, zda je zboží v dobrém stavu. Některé produkty se ve výprodeji objeví kvůli vadám. Zkontrolujte kvalitu a přesvědčte se, že i přes slevu dostáváte kvalitní zboží.

Nenakupujte do zásoby

Sice už vlastníte tři stejná basic trička, ale co kdyby se vám náhodou rozpadla? Na takové myšlenky zapomeňte. Nekupujte si kousky do zásoby jen proto, že jsou zrovna ve slevě.

Zbytečně tak budete hromadit oblečení, které nevyužijete. Slevy navíc probíhají minimálně dvakrát do roka, tudíž ani tuto výmluvu nelze uplatnit. Pořizujte si jen věci, které skutečně potřebujete. Ulevíte tak své peněžence i životnímu prostředí.

Pozor na podvody

Před nákupem ve výprodeji si přečtěte podmínky vrácení zboží. Někdy mohou být během výprodeje změněny, a můžete mít omezené možnosti vrácení nebo výměny.

Pozor si dejte také na nejrůznější podvodné slevové akce. Ideální je si vyhlédnout oblečení před slevami, znát jeho hodnotu a až pak si počkat na slevu.

Myslete udržitelně

Slevy mohou být svůdné, ale je důležité se ptát sami sebe, zda danou věc opravdu potřebujete. Nechcete utrácet peníze jen proto, že je něco levné.

Méně je někdy více, proto se vždy snažte přemýšlet, zda věc, kterou pořizujete, opravdu využijete. Myslete také na planetu a životní prostředí a snažte se upřednostňovat položky z udržitelné sekce, které jsou vyrobené ekologicky a eliminují zátěž planety. A v neposlední řadě si samozřejmě užijte nákupy a radost z nových kousků!

Anketa

Využiváte slevových akcí Black Friday?
Ano, pravidelně v tomto období nakupuji např. dárky k Vánocům
8,4 %
Někdy slev využiji, ale nenechám se unáhlit
61,3 %
Ne, nakupuji po celý rok stejně
19,9 %
Slevovým akcím nevěřím
10,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 287 čtenářů.

Čeští designéři, kteří bojují za udržitelnější módu

Styl

Cesta k udržitelnému módnímu stylu: sustainability, slow fashion a capsule kolekce

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám