Hlavní obsah

Berlínské aerolinky Germania zkrachovaly a zrušily všechny lety

Novinky, jky
Aktualizováno

V pondělních večerních hodinách odevzdal zástupce letecké společnosti Germania u berlínského soudu prohlášení o bankrotu. Během noci byly zrušeny všechny plánované lety a v ranních úterních hodinách bylo vydáno potvrzení o krachu aerolinek. Pasažéři, kteří měli s aerolinkami letět na své dovolené, mají kontaktovat cestovní kanceláře, kde své zájezdy zakoupili.

Foto: Profimedia.cz

Letoun společnosti Germania

Článek

Aerolinky Germania měly ve svém držení 37 letadel a další byla objednaná. Již v lednu však aerolinie nahlas hovořily o finančních problémech a nutnosti změnit systém, jakým společnost fungovala. Firma založená v roce 1986 však trvala na tom, že provoz aerolinek není v ohrožení a pouze hledá silného investora či kupce.

Nakonec se ale stal posledním letem společnosti ten s kódovým označením ST3711, který dopravil turisty z ostrova Fuerteventura do Norimberku. Airbus A319 přistál v Německu v úterý krátce po jedné hodině ranní.

Čtyři miliony pasažérů ročně

Aerolinie, které tvrdí, že ročně přepravily přes čtyři miliony pasažérů, uvádí, že za úpadkem stály okolnosti, které nešlo předvídat. Jedním z faktorů byla prudce stoupající cena pohonných hmot v loňském létě či oslabení eura vůči dolaru.

„Bohužel jsme nakonec selhali ve snaze úspěšně dokončit naše finanční snahy o naplnění potřeb krátkodobé likvidity,” uvedl generální ředitel Karsten Balke ve svém prohlášení.

Lidé, kteří mají zakoupené letenky společnosti Germania přes cestovní kanceláře, se mají podle prohlášení firmy obrátit na svého touroperátora a domluvit se na náhradním spoji. Ti, kteří letenky pořídili přímo u Germanie, však nárok na náhradní přepravu podle smluvních podmínek nemají.

Reklama

Výběr článků

Načítám