Hlavní obsah

V Bělorusku vzrůstá solidarita s demonstranty

Minsk
Aktualizováno

Navzdory rozsáhlému policejnímu násilí pokračovaly v Bělorusku čtvrtým dnem protesty proti zvolení Alexandra Lukašenka prezidentem a podvodům, které podle nich volby provázely, píše agentura DPA. Tisíce lidí vyšly opět do ulic v Minsku, Grodnu, Brestu a dalších běloruských měst. Žádají nejen ukončení policejního násilí, ale také, aby Lukašenko odstoupil. Během noci na čtvrtek bylo zatčeno kolem 700 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v BěloruskuVideo: Reuters

 
Článek

S protestujícími roste solidarita. V Minsku vystoupila proti násilnostem více než stovka lékařů. Prominentní moderátor státní televize Jevgenij Perlin, s ohledem na „lži“ a „násilí“ rezignoval na své dobře placené místo, uvedla agentura DPA.

Po sociálních sítích kolují videa, na nichž někteří příslušníci bezpečnostních sil kritizují násilí vůči demonstrantům. Prohlašují, že se svou přísahou zavázali „chránit běloruský lid, nikoliv jít proti němu a udržovat u moci jednoho muže“. Na protest proti rozkazům svlékají uniformy, hází je do odpadkových košů, nebo je dokonce pálí a oznamují rezignace na své posty. Pravost videí ale není možné ověřit.

Bývalý velvyslanec Valeryj Capkalo, kterému úřady nedovolily kandidovat, z ruského exilu vyzval Evropskou unii, aby uznala Cichanouskou za prezidentku. Stovky podnikatelů v informačních technologiích vybídly Lukašenka prostřednictvím otevřeného dopisu k rezignaci pod pohrůžkou odchodu ze země i se svými společnostmi, napsala DPA.

Mlácení obušky a rozsáhlé zatýkání. Lukašenkův režim proti protestujícím přitvrdil

Evropa

Čtyřnásobná olympijská vítězka v biatlonu Darja Domračevová vyjádřila na sociálních sítích zděšení nad násilím ve své vlasti a vyzvala speciální policejní jednotky, aby skoncovaly s "nespravedlivou hrůzou v ulicích".

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Zásah bezpečnostních sil proti demonstrantovi

Děti jsou to nejdůležitější. Cichanouská naznačila, že ji Lukašenkův režim vyštval vydíráním

Evropa

Běloruská policie během protestů pozatýkala tisíce lidí, stovky utrpěly zranění. Podle médií o život přišli dva demonstranti. Lukašenko dosud nevyslyšel výzvy opozice a EU k dialogu a za jádro protestů označil nezaměstnané s kriminální minulostí.

V nedělních prezidentských volbách byl Lukašenko, který je ve funkci přes 26 let a je považován za „posledního diktátora v Evropě“, po šesté vyhlášen vítězem se ziskem 80,08 procenta hlasů. Jeho oponenti naopak vidí vítěze v 37leté kandidátce Svjatlaně Cichanouské. Ta ale ze země na nátlak úřadů odešla a usadila se v Litvě.

Reklama

Související články

Bělorusko kvůli protestům vypnulo internet

Běloruský režim podle všeho v reakci na protesty proti falšování prezidentských voleb od neděle omezuje připojení k internetu. Blokuje také řadu sociálních...

Výběr článků

Načítám