Hlavní obsah

Banka UBS má kvůli pandemii nižší zisk, překonala však odhady

Největší švýcarské bance UBS klesl v druhém čtvrtletí meziročně čistý zisk o 11 procent na 1,23 miliardy dolarů (28,6 miliardy korun). Ani zvýšená obchodní aktivita nevyrovnala propad v retailovém a korporátním bankovnictví, který způsobila koronavirová krize. Analytici podle agentury Reuters očekávali, že bance klesne za čtvrtletí zisk až na 973 milionů dolarů.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Logo největší švýcarské banky UBS v Curychu

Článek

Skupina varovala, že i v druhém pololetí může vlivem pandemie čelit úvěrovým ztrátám, ale ne takovou měrou jako v první půli roku.

Dopad pandemie se švýcarské bance v porovnání s evropskými konkurenty podařilo utlumit. Přispělo k tomu zaměření na správu aktiv bohatých klientů, globální investiční bankovnictví a retailové i firemní bankovní služby ve Švýcarsku.

Koronavirová doba hájení končí, banka HSBC propustí 35 tisíc lidí

Ekonomika

UBS však po dvouprocentním poklesu provozního zisku, do kterého spadají také očekávané úvěrové ztráty za 272 milionů dolarů, zaostala za výsledky velkých amerických investičních bank, jako je Morgan Stanley nebo Goldman Sachs. Ty ve druhém čtvrtletí vydělaly mimo jiné na výkyvech akciových trhů.

Objem majetku, o nějž se stará divize správy aktiv, narostl za uplynulé čtvrtletí vlivem růstu akciových trhů o 11 procent na téměř 2,6 bilionu dolarů.

Ještě v prvním čtvrtletí UBS díky zvýšené obchodní aktivitě bohatých klientů zaznamenala nejlepší čtvrtletní výsledky od roku 2008. Čistý zisk zvýšila o 40 procent na 1,6 miliardy dolarů.

Reklama

Související články

Raiffeisenbank klesl čistý zisk

Raiffeisenbank v České republice za první čtvrtletí letošního roku poklesl čistý zisk oproti stejnému období loňského roku o devět procent na 808 milionů...

Výběr článků

Načítám