Hlavní obsah

Bakalova těžařská firma NWR vykázala zisk téměř šest miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Těžební kolos New World Resources (NWR), který spoluvlastní miliardář Zdeněk Bakala, se loni přehoupl do zisku 233 miliónů eur (asi 5,7 miliardy korun) po ztrátě 61,6 miliónu eur v roce 2009. Tržby firmě stouply o 42 procent na 1,59 miliardy eur.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Bakala

Článek

V samotném čtvrtém čtvrtletí společnost zvýšila zisk proti třetímu čtvrtletí loňského roku o 44 procent na 70 miliónů eur. Tržby jí za poslední loňské čtvrtletí stouply o 14 procent na 466 miliónů eur.

„Po obtížném roce 2009 následovalo v roce 2010 na našich trzích silné oživení poptávky po uhlí a koksu a my jsme v reakci na tuto poptávku úspěšně navýšili objemy našich dodávek,“ uvedl k výsledkům předseda představenstva NWR Mike Salamon.

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů. Loni v listopadu schválila valná hromada NWR nabídku na převzetí polského uhelného podniku Bogdanka. Spojení s Bogdankou by z NWR udělalo jednu z hlavních těžařských firem ve střední Evropě.

V NWR drží 63,7 procenta akcií společnost BXR Mining B.V., kterou nepřímo ovládá společnost RPG Partners Ltd. Tu vlastní podnikatel Zdeněk Bakala spolu s investiční společností Crossroads Capital Investments Inc.

Reklama

Výběr článků

Načítám