Hlavní obsah

Asociace bazénů: Napouštění trvá několik dní, otvírat zatím neplánujeme

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bazény se po konci nouzového stavu od příštího týdne zřejmě hned tak neotevřou. Provozovatelé upozorňují, že je nelze otevřít ze dne na den, napuštění trvá několik dní, a navíc se ekonomicky nevyplatí, pokud by se musely po pár dnech opět vypouštět. Situaci po čtvrtečním zamítnutí prodloužení nouzového stavu Sněmovnou považují za nepřehlednou až chaotickou.

Foto: Novinky

Zavřený bazén

Článek

„Jsou-li bazény vypuštěné, trvá několik dní jejich napuštění a připravení, stejně jako odstavený bazénový komplex s napuštěnou vodou vyžaduje několik dní přípravy, aby splnil všechny požadované hygienické parametry vody,” řekl předseda Asociace bazénů a saun ČR Pavel Košnar.

Zásadní pro další vývoj a případné otevření tak bude rozhodnutí státních orgánů a pravidla stanovená krajskými hygienickými stanicemi.

Obchody se mohou v pondělí otevřít, i bez stavu nouze chtějí dbát na bezpečný provoz

Ekonomika

Viceprezident České unie cestovního ruchu Martin Plachý navíc upozorňuje, že zatím není jasné, jak se k případnému obnovení provozu budou stavět klienti a zda budou mít o služby zájem.

Vnitřní bazény patří v druhé vlně pandemie k nejdéle uzavřeným provozům. Uzavřeny jsou od pátku 9. října. Výjimkou bylo krátké období od 3. do 18. prosince, kdy se mohly otevřít.

Nouzový stav, na základě kterého vláda omezovala podnikání, by měl skončit s nedělí. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek řekl, že bez stavu nouze se otevřou právě možná i bazény a posilovny.

Prouza: Ministři by neměli vyhrožovat, kompenzační bonus může fungovat i bez nouzového stavu

Ekonomika

Bazény a bazénová centra mají vysoké náklady i v době, kdy nemohou fungovat. Například nejnavštěvovanější tuzemský aquapark Aquapalace Praha má denní náklady, včetně osobních, 600 tisíc korun, uvedla dříve jeho ředitelka Vladana Horáková. Za každé uzavření a opětovné otevření zaplatí podle ní Aquapalace Praha zhruba dva miliony korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Vlekaři se chystají od pondělí otevřít

S koncem nouzového stavu hodlají vlekaři otevřít provoz horských středisek. Pokud vláda do pondělka nevydá nová opatření, mají se otevřít skiareály s vleky...

Výběr článků

Načítám