Hlavní obsah

Vlekaři se chystají od pondělí otevřít

Právo, Novinky, pra, bož, coe

S koncem nouzového stavu hodlají vlekaři otevřít provoz horských středisek. Pokud vláda do pondělka nevydá nová opatření, mají se otevřít skiareály s vleky a lanovkami.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lyžaři v Malé Úpě

Článek

Prezident Asociace lanové dopravy Jakub Juračka Právu řekl, že podle jejich výkladu je možné od pondělí otevřít lanové dráhy. To by se mělo vztahovat i na vleky a skiareály. „Záleží jen na připravenosti areálů, kdy budou schopny se rozjet,“ řekl Juračka.

Skiareály totiž po dlouhé odstávce propustily řadu zaměstnanců, nyní bude na nich, jestli se jim podaří sehnat další pracovníky. Příprava na ostrý provoz odstaveného areálu trvá zhruba tři dny.

PŘEHLEDNĚ: Která opatření mohou platit i bez nouzového stavu a která ne

Domácí

Asociace lanové dopravy, v níž se vlekaři a provozovatelé středisek sdružují, už vydala seznam doporučení, jak by mělo bezpečné otevření vypadat.

Foto: ALDR

Seznam doporučených preventivních opatření k zákazníkům

Asociace například provozovatelům doporučuje, aby skipasy prodávali buď on-line, nebo upřednostňovali bezhotovostní platby. Dále mají vlekaři označit místa, kde mají lidé nosit roušky či mít zakrytá ústa a nos.

Kromě toho sdružení vlekařům doporučuje označit rozestupy ve frontách, zabránit shromažďování lyžařů u výstupu z vleku či lanovky, dezinfikovat místa jako pokladny nebo pult nebo vybavit provozovny bezkontaktními teploměry.

Juračka si je zároveň jist, že provozovatelé se těmito doporučeními budou řídit. „Víme, že jsou to zodpovědní lidé, kteří si uvědomují vážnost epidemické situace a věříme, že budou námi převzatá pravidla z alpských zemí dodržovat,” napsal Novinkám.

„Jinými slovy – pořádek jsme si mezi sebou udělali vždy, nevidím žádný důvod, proč by někdo tak jednoduché věci, v zájmu ochrany zdraví svého, svých zaměstnanců a zákazníků, nedodržoval,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám