Hlavní obsah

Analytik: Malina vybrala miliardu. Hrozí jí insolvence

Energetický holding Malina má potíže plnit závazky ke klientům. Přitom od nich na zálohách na fotovoltaiku a tepelná čerpadla vybral celkem 1,5 miliardy korun, tvrdí analytik pirátů a poradce ministra pro místní rozvoj Janusz Konieczny. Podle něj firmě hrozí insolvence a lidé všechny své peníze už možná neuvidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je otázkou, jakou část se podaří zajistit a kolik procent by lidé ze zaplacené zálohy mohli dostat zpět. Předpokládám, že co nejdříve proběhne ve firmě insolvenční řízení,“ řekl Právu Konieczny.

Doplnil, že peníze od Maliny nechtějí jen klienti, kteří po zaplacení zálohy stále čekají na instalaci fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla, ale i další. „Montážní firmy, externí spolupracovníci, firmy, kde mají nájmy, nebo obchodní zástupci,“ vyjmenoval.

Vybrané zálohy za 1,5 miliardy se podle Konieczného týkají více než 5000 objednávek. Z toho má jít o 4200 záloh na fotovoltaiky v průměrné hodnotě 60 procent investice, tedy 300 tisíc korun na zákazníka. U zbylých 800 záloh na čerpadla podle Konieczného klienti v průměru hradili 200 tisíc korun.

Žalobci řeší už tři oznámení kvůli solární firmě

Domácí

Další stovky zákazníků navíc podle něj odstoupily od smlouvy, protože zaplatili zálohu, ale firma zakázku v určené době nerealizovala.

Firma podle Konieczného nesplnila asi dva tisíce zakázek, tedy 40 procent. To znamená, že neuspokojení zákazníci u ní mají v zálohách vyšší stovky milionů korun. Už proto padla první trestní oznámení a jedná policie.

„V některých věcech mi to připomíná Bohemia Energy,“ připomněl Konieczny okolnosti předloňského pádu největšího alternativního dodavatele energií Bohemia Energy.

Po firmě tehdy zůstal bezmála milion zákazníků bez dodavatele a museli za násobně vyšší ceny přejít k dodavatelům novým.

Po pádu Bohemia Energy se snažili její majitelé, manželé Hana a Jiří Písaříkovi, převést své nemovitosti za více než 100 milionů korun, soud to ale zarazil. Konieczny poukázal, že něco podobného se děje i kolem Maliny.

„Alarmující bylo naše zjištění, že letos došlo k převodu všech nemovitostí Jana Urbana, akcionáře Maliny, na jeho příbuzné,“ poznamenal. Energetický Holding Malina minulý týden oznámil, že ho bude nově řídit právě předseda představenstva Urban.

Zajištěný účet

Tomu, že přijde firma, která by holding zachránila, Konieczny moc nadějí nedává. „Nevěřím tomu, že se najde investor, který by do toho dal stovky milionů,“ řekl.

Piráti předali podklady k dění okolo holdingu Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze. Podle dřívějších informací Práva už postup Maliny také prověřuje policie.

Nyní to má být i Obvodní soud pro Prahu 1, který podle Hospodářských novin vydal první pověření k provedení exekucí na holding.

Soud podle listu v některých případech nařídil, aby vybrané statisícové zálohy vrátil. Podle serveru Seznam Zprávy policie také zajistila peníze na účtu Maliny ve výši 528 004 Kč, a to včetně peněz, které na účet přijdou dodatečně. Malina tak nemůže se zadrženými financemi nakládat.

Montáže solárů za stamiliony už šetří policie

Ekonomika

Jako důvod policie podle serveru uvedla, že „zjištěné skutečnosti nasvědčují tomu, že věc je výnosem z trestné činnosti“. Jeden ze zákazníků si u Maliny totiž měl objednat tři tepelná čerpadla v hodnotě přes 960 tisíc korun a ani 120 dnů po zaplacení 60procentní zálohy 528 004 Kč firma nezačala s montáží.

Holding v minulých týdnech přiznal problémy se zajištěním zakázek, ale tvrdil, že instalace pokračují. K aktuálním informacím o vyšetřování policií a o exekucích se nevyjadřuje.

V obchodním rejstříku není uveden majitel společnosti, pouze anonymní cenné papíry, takzvané akcie na jméno. Podle státní Evidence skutečných majitelů jsou největšími akcionáři Energetického Holdingu Malina, sídlícího v Praze, člen dozorčí rady firmy Cyril Regner a Fu Siao-siang z Číny, každý s podílem 42,5 procenta.

Firma podle portálu Justice.cz vznikla počátkem června 2021, v prosinci 2021 se členem dozorčí rady stal mimo jiné Jáchym Bém, syn bývalého pražského primátora Pavla Béma. Ten z dozorčí rady nedávno, 29. března, odešel.

Firma loni spustila masivní kampaň, v červenci například oznámila, že Energetický Holding Malina uzavřel nejvyšší obchod ve své historii, když koupil pro dodání zákazníkům osm tisíc lithiových baterií o kapacitě 10 kilowatthodin v hodnotě jedné miliardy korun.

Koncem loňského roku začala firma nabízet službu Šetřím hned – Šetřím s Malinou. Lidé měli začít šetřit s fotovoltaikou hned, jakmile si ji objednají a složí zálohu. Holding jim měl každý měsíc poslat na účet sumu peněz, kterou by ušetřili, kdyby už měli fotovoltaiku nainstalovanou.

„Energetický Holding Malina vyplatí pět korun za každou kilowatthodinu, a to až do doby, než zákazníkovi nainstaluje jeho vlastní fotovoltaickou elektrárnu,“ hlásala firma v tiskové zprávě.

Společnost v pondělí na svých webových stránkách sdělila, že zahájila audit zakázek a instalací a že se zákazníky má začít komunikovat externí kontaktní centrum. Tvrdila, že na základě analýz předloží v řádu dní návrhy možných řešení situace.

Česká tragédie: Za rok zdražil plyn nejvíc v EU – o 231 procent. Slovákům jen o 18 procent

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám