Hlavní obsah

Žalobci řeší už tři oznámení kvůli solární firmě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některým klientům firmy Energetický Holding Malina došla trpělivost s tím, že společnost řadě českých domácností dosud nenainstalovala slibované a již částečně zaplacené solární elektrárny. Podle zjištění Práva už se minimálně tři z nich obrátili s trestním oznámením na pražská státní zastupitelství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vzhledem k tomu, že firma donedávna oficiálně sídlila u Václavského náměstí v centru Prahy, oznámení nespokojených klientů tedy dostalo na stůl státní zastupitelství v Praze 1.

„Přijali jsme dosud tři trestní oznámení, která již byla postoupena policii. S ohledem na obsah těchto podání se jimi nyní zabývá Obvodní ředitelství policie Praha 1. Dosud však nebyly zahájeny úkony trestního řízení,“ řekl v úterý Právu šéf žalobců z Prahy 1 Jan Lelek.

Doplnil, že policisté nyní zjišťují, kolik dalších oznámení napříč celou republikou bylo již podáno a kam. Lze tedy předpokládat, že se na policii a žalobce obrátili klienti firmy na fotovoltaiku i jinde než jen v metropoli.

Montáže solárů za stamiliony už šetří policie

Ekonomika

Může jít o podvod

Jedno z těchto tří oznámení obdrželi také na Městském státním zastupitelství v Praze, jak v úterý Právu potvrdil jeho mluvčí Aleš Cimbala.

„V dotazované věci v současné chvíli evidujeme trestní oznámení fyzické osoby, které nám bylo doručeno. Po prvotním vyhodnocení obsahu podání bylo toto z důvodu místní a věcné příslušnosti postoupeno na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1,“ sdělil Cimbala.

Podle informací Práva by se oznámení měla týkat trestného činu podvodu. Lze ho spatřovat v tom, že se někdo finančně obohatil, když jiného uvedl v omyl a způsobil mu škodu tím, že nesplnil to, co za peněžní úhradu slíbil udělat.

Firma Energetický Holding Malina vybrala podle informací redakce od tisíců domácností zálohy na dodání fotovoltaických elektráren, často prý ve výši 30 až 60 procent ceny zakázky, ale mnozí klienti se doteď nedočkali jejich instalace. Hodnota pohledávek se může pohybovat i ve stamilionech korun. Společnost sice ujišťuje, že závazky splní, ale někteří klienti čekají na dodání solárů už i celý rok. Navíc si na sociálních sítích stěžují, že s nimi zástupci společnosti nekomunikují, s některými už dokonce několik měsíců.

Firma se totiž potýká s problémy se zajištěním velkého množství zakázek, když si pro letošek nabrala kolem pěti tisíc objednávek solárních elektráren na domy. Jenže je to prý nad její kapacity.

Investice do zateplení se vrací rychleji

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám