Hlavní obsah

Montáže solárů za stamiliony už šetří policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až několik tisíc domácností stále marně čeká na to, až jim společnost Energetický Holding Malina nainstaluje již částečně zaplacenou fotovoltaickou elektrárnu. Hodnota jejich pohledávek se může pohybovat i ve stamilionech korun. Firma sice ujišťuje, že závazky splní, ale zákazníkům již po mnoha měsících dochází trpělivost.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve věci už padlo několik trestních oznámení, kterými se podle informací Práva zabývá policie.

Firma se potýká s problémy se zajištěním velkého množství zakázek, když si pro letošek nabrala kolem pěti tisíc objednávek na instalaci fotovoltaických elektráren na domy. To je více, než je schopna uskutečnit, přičemž už za ně vybírala zálohy.

Lidé si na sociálních sítích hojně stěžují i na to, že s nimi společnost nechce komunikovat. „Od září ani slovo. Hotovo mělo být v únoru, aspoň zálohu vrátit by se slušelo!“ „Smlouva podepsána před rokem a zatím stále čekáme na montáž fotovoltaické elektrárny, záloha zaplacena,“ zuří lidé na Facebooku.

Nová dotace přispěje seniorům na soláry

Finance

Firmu se v pondělí po poledni pokusil přímo kontaktovat i reportér Práva. Ale v jejím sídle u Václavského náměstí v centru Prahy nikoho nezastihl. „Už tam není nikdo asi dva týdny,“ odpověděla recepční na dotaz, zda v Malina Group někdo je. Na otázku, zda se po zástupcích firmy někdo ptá, řekla, že hodně jejích zákazníků.

Připravili formulář

Firma v pondělí odpoledne prostřednictvím médií slibovala, že se k problémům postaví čelem a plnění zakázek zajistí. Instalace prý podle ní pokračují. Zahájila také audit stavu zakázek a instalací fotovoltaických elektráren a tepelných čerpadel. Podle jejího spolumajitele Jana Urbana je to důležité proto, aby firma získala komplexní přehled o stavu, jak na tom je, a mohla připravit další kroky k řešení současných problémů.

„Rád bych všechny zákazníky požádal o spolupráci a vyplnění jednoduchého formuláře, který najdou na webových stránkách Maliny www.malinagroup.cz,“ uvedl Urban.

Naštvaní majitelé mu však, podle reakcí na Facebooku soudě, příliš nevěří. Řada těch, kteří se cítí být firmou podvedeni, se ozývají i České obchodní inspekci (ČOI). Většina stížností se týká nedodržení lhůty pro instalaci, část nevrácení peněz po odstoupení od smlouvy.

„Chodí stížnosti spotřebitelů, které odmítáme, protože to nemůžeme řešit. To je soukromoprávní spor. Radíme při těchto částkách soudy, které mohou přikázat podnikatelům vrátit peníze za službu, kterou neudělali,“ řekl Právu inspekce Jiří Fröhlich. Jedná se podle něj o částky od sto tisíc korun na spotřebitele.

Pokud firma nekomunikuje, doporučuje se obrátit se na advokáta nebo rovnou na soud i ministerstvo průmyslu a obchodu. Spotřebitelům v tomto případě nemůže pomoci ani Energetický regulační úřad. „Úřadu se to ze zákona netýká, jde o smlouvy podle občanského zákoníku,“ řekl Právu mluvčí úřadu Michal Kebort.

Energetický Holding Malina vznikl předloni, chtěl vydělat na boomu fotovoltaiky v Česku. Loni spustil masivní kampaň, v červenci například oznámil, že v Číně koupil osm tisíc lithiových baterií o kapacitě 10 kWh v hodnotě jedné miliardy korun.

Jak upozornil server Seznam Zprávy (SZ), měl holding velké ambice, chtěl mj. postavit první továrnu na výrobu fotovoltaiky v ČR a panely, baterie a střídače si vyrábí sám v Číně. Teď ale hledá investora a nové zákazníky nepřijímá. „Každý den pracujeme na řešení problémů, kterým Malina čelí. Jednání s investory probíhají, detaily teď nemohu komentovat,“ sdělil za firmu Urban.

SZ minulý týden upozornily také na to, že poté, co se potíže ve firmě dostaly na veřejnost, začal Urban v lednu převádět majetek na své příbuzné. Konkrétně šlo vlastnická práva k nemovitostem v Kladně a dalším na pražském Žižkově. „Jde o soukromou záležitost, která s EH Malina nijak nesouvisí,“ reagoval na žádost serveru o vysvětlení transakce Urban, jemuž majitel holdingu Cyril Regner tento měsíc předal řízení firmy.

Soláry se montují i na slabé střechy, hrozí zřícení

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám