Hlavní obsah

Analytik: Ke zdražování potravin od ledna nevidím důvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inflace by po Novém roce mohla klesnout na hodnotu jen mírně nad třemi procenty. Otazník však visí nad lednovou úpravou cen, řekl Novinkám hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč. Ke zdražení potravin až o deset procent, jak ho avizují obchodníci, nevidí důvod.

Foto: archiv, Právo

Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Článek

Inflace neopadá tak rychle, jak centrální banka doufala. Jak to?

Za tím rozdílem stojí hlavně ceny energií a potravin, které neklesly tolik, jak se čekalo. Ale podle mě je listopadová inflace velmi blízko prognózy ČNB, rozdíl je pár desetinek procenta.

Zatímco před rokem nás inflace výrazně a negativně překvapovala, teď už tomu tak není. Samozřejmě, pořád je vysoko nad cílem centrální banky, ale trend poklesu je podle mě jasný.

Zpomalování růstu cen šlo v listopadu napříč spotřebním košem. Teď však všechno směřuje hlavně k tomu, co se stane na přelomu roku – a to je záhada pro všechny.

Ceny za pár let vyskočily skoro o třetinu. Mnoho lidí s nižšími příjmy nic neušetří a výdělky jim nestačí. Kdy se zdražování zastaví, kam může klesnout inflace v lednu?

Pořád platí, a platilo to i ve třetím čtvrtletí letošního roku, že inflace byla vyšší než růst průměrné nominální mzdy. Takže má výrazný dopad na naše peněženky a důvěru spotřebitelů, poptávka je stále slabá. To přispívá k brzdění inflace.

Na začátku roku můžeme být pár desetin nad třemi procenty. ČNB pro první čtvrtletí odhaduje 2,7 procenta. V tuto chvíli je tady ale tolik nejistot, že nikdo nedokáže říci, zda to bude lepší či horší.

Inflace v listopadu zpomalila na 7,3 procenta

Ekonomika

V čem spočívá ta nejistota?

Jednak centrální banka měla nějaké předpoklady, jak se budou vyvíjet regulované ceny energií. Teď říká, že kroky oznámené Energetickým regulačním úřadem jsou v souladu s očekáváními nebo jsou ty nárůsty dokonce menší.

Zároveň se však v médiích dnes a denně probírá, co se stane s cenami elektřiny, jak velké bude přepisování novoročních ceníků u potravin a to může rozkolísat inflační očekávání i ochotu spotřebitelů utrácet.

Obchodníci ovšem avizují lednové zdražení potravin o pět až deset procent, prý v reakci na zvýšení cen od potravinářů. Opravdu potraviny zdraží tak moc nad průměrnou inflaci?

Podle mě k tak výraznému zdražení není důvod. Výrobní zemědělské ceny klesají velmi výrazně už několik měsíců. Zpracovatelské ceny poslední měsíc meziročně klesly, i když velmi mírně, ale ceny potravin na pultech stále rostly.

Neznám odpověď, kde je zakopaný pes a příčina zdražování, ale analýza by měla mířit hlavně na zpracovatelský průmysl a finální ceny obchodníků.

Jak se bude inflace vyvíjet dál během roku?

Stále očekávám, že se koncem příštího roku bude přibližovat na dohled dvou procent, což je inflační cíl ČNB. Věřím, že příští rok už začnou růst reálné mzdy, což bude táhnout spotřebu i růst ekonomiky.

Samozřejmě pokud se začátkem roku nebo v prvním pololetí dozvíme nějaké zásadní nové informace, tak bohužel budeme muset prognózu přepsat.

Kdy by mohla ČNB začít snižovat úrokové sazby a zlevnit tak mimo jiné hypotéky?

Prognóza doporučovala snižovat úroky už v tomto čtvrtletí. Navíc ekonomika neroste. To jsou důvody pro snížení sazeb. Bankovní rada je však opatrnější vůči tomu, co se stane v novém roce ohledně cen potravin, energií a inflačních očekávání.

Zda tedy ke snížení sazeb ČNB přistoupí už 21. prosince, anebo počká na leden a únor, je otevřená otázka. Myslím si, že v tento moment mírně převažují argumenty pro snížení úroků už letos.

Radomír Jáč

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze se zaměřením na hospodářskou a sociální politiku, ekonomické teorie a finanční trhy.

Na kapitálových trzích působí dvacet let, s praxí na pozici hlavního analytika v předních investičních bankách.

Zabývá se makroekonomickým vývojem včetně měnové a rozpočtové politiky v Česku, středoevropském regionu a eurozóně.

Inflace v ČR byla v listopadu v Evropě šestá nejvyšší

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám