Hlavní obsah

Analytici: Tržní sazby v posledních týdnech rostou, hrozí tak zdražení úvěrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco Česká národní banka letos snižuje úrokové sazby, tržní sazby na mezibankovním trhu v posledních týdnech rostou. Jsou nejvýše od konce loňského roku, vyplývá z vyjádření analytiků. Hrozí tak podle některých z nich zdražení úvěrů i hypoték.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„Úrokové sazby centrálních bank jsou jedna věc, ale neméně důležité jsou sazby na mezibankovním trhu, zvláště pro reálnou ekonomiku. A právě ty během posledních několika týdnů odmazaly pokles, který v posledních měsících jednoznačně převažoval. Cena pětiletého korunového swapu překonala v posledních dnech čtyři procenta a dostala se na nejvyšší úrovně od listopadu. Ještě v polovině března byla okolo 3,3 procenta,“ řekl analytik XTB Jiří Tyleček.

Tržní úrokové sazby se začaly opět zvyšovat, když se nenaplnila očekávání, že ČNB bude rychle snižovat úrokové sazby, uvedl analytik Deloitte David Marek. Přestože model centrální banky podle něj ukazuje, že hlavní repo sazba by nyní měla být zhruba 4,5 procenta, realitou je sazba 5,75 procenta. Pro finanční trhy se nyní těžko hledá vodítko, když se nemohou orientovat podle prognózy ČNB. Proto jsou tržní sazby rozkolísanější, než kdyby ho měly, dodal.

Domácí sazby delších splatností od minulého týdne sice opět mírně klesly, stále jsou však nejvyšší od prosince 2023, upozornil analytik České bankovní asociace Jakub Seidler. Tento vývoj tak podle něj do jisté míry zužuje prostor pro další rychlejší pokles hypotečních sazeb, který začal v letošním roce, ačkoli samotné hypoteční sazby reagují na vývoj tržních sazeb až s několikaměsíčním zpožděním.

Banky se zlevňováním hypoték nespěchají

Finance

Poskytnutí pětiletého úvěru pro banku je nyní podle Tylečka přibližně o 0,7 procentního bodu dražší, než tomu bylo ještě před několika týdny. „Pokud zůstane cena peněz vysoká, dokonce hrozí zdražení úvěrů i hypoték. Šlo by o naprostou změnu předpokladu na trhu úrokových sazeb, kde se letos očekával prudký pokles. A i pokud úrokové sazby letos přece jen klesnou, nemělo by to být výrazné snížení,“ odhadl.

Výraznější zvýšení úrokových sazeb na mezibankovním trhu se může projevit i v úročení finančních produktů, připomněl analytik Portu Lukáš Raška. Snižování sazeb ČNB by spíše mělo vést k poklesu sazeb i na mezibankovním trhu a klesat by měly i sazby spotřebitelských úvěrů, hypoték a spořicích účtů. Nicméně při růstu mezibankovních sazeb se může situace obrátit.

„Velký obrat bych ale neočekával, i sazby na mezibankovním trhu jsou ovlivněny politikou ČNB, a tak lze v blízké době očekávat jejich pokles,“ poznamenal.

Analytik Purple Trading Petr Lajsek očekává, že by počátkem května měla ČNB opět snížit základní úrokovou sazbu o 50 bazických bodů na 5,25 procenta. Výraznější korekci tak předpokládá u výnosů spořicích účtů. Ty by tak měly se začátkem května opět spadnout. Tyleček ale míní, že výhodnost spoření nebude klesat příliš rychle. Banky si totiž budou chtít udržet zdroj relativně levného kapitálu.

Dotujte hypotéky a my snížíme marže, vyzývají stát bankéři

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám