Hlavní obsah

Americká ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí zpomalila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tempo růstu americké ekonomiky v loňském čtvrtém čtvrtletí zpomalilo na 3,3 procenta ze 4,9 procenta ve třetím čtvrtletí. Ve svém odhadu to ve čtvrtek uvedlo americké ministerstvo obchodu. Výsledek je však lepší, než čekali analytici. V celém loňském roce se hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států podle ministerstva zvýšil o 2,5 procenta.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Nakupující v New Yorku (ilustrační foto).

Článek

Ekonomové podle průzkumu agentury Reuters v průměru předpokládali, že největší ekonomika světa vykáže ve čtvrtém čtvrtletí dvouprocentní růst. Americké hospodářství však nadále prokazuje značnou odolnost vůči zvyšování úrokových sazeb, jehož prostřednictvím americká centrální banka (Fed) reagovala na vzestup inflace.

Spotřebitelské výdaje, které se na celkové ekonomické aktivitě v USA podílejí více než dvěma třetinami, se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšily o 2,8 procenta. Jejich růst tak pouze mírně zpomalil proti čtvrtému kvartálu.

Předběžné výsledky průzkumu Michiganské univerzity navíc minulý týden ukázaly, že spotřebitelská důvěra ve Spojených státech v lednu výrazně vzrostla a dostala se na nejvyšší úroveň od léta 2021. Za růstem důvěry stál větší optimismus Američanů ohledně vývoje příjmů domácností i ohledně vývoje inflace.

Všeobecně se předpokládá, že Fed příští týden ponechá základní úrokovou sazbu beze změny v pásmu 5,25 až 5,50 procenta, což je nejvyšší úroveň za 22 let. Očekává se ale, že centrální banka v první polovině letošního roku zahájí snižování úroků.

Institut Ifo znovu zhoršil odhad letošního růstu německé ekonomiky

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám