Hlavní obsah

Institut Ifo znovu zhoršil odhad letošního růstu německé ekonomiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý institut Ifo znovu snížil výhled růstu německé ekonomiky v letošním roce. Z prosincového odhadu růstu o 0,9 procenta nově uvádí 0,7 procenta. Ještě v září Ifo předpovídal dokonce růst o 1,4 procenta. Institut zhoršení výhledu odůvodnil nejistotou kolem změn ve federálním rozpočtu, kterou zapříčinilo rozhodnutí ústavního soudu. To znamená větší zátěž pro podniky a domácnosti a také nižší státní výdaje.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Stavební práce v centru Frankfurtu

Článek

„Nyní, když se rozpočtový výbor německého parlamentu dohodl na spolkovém rozpočtu, odhadujeme, že schválil dodatečné úspory ve výši necelých 19 miliard eur (472,3 miliardy Kč),“ řekl Timo Wollmershaeuser, vedoucí prognóz v Ifo.

„Celkový rozsah je zhruba v souladu s tím, co jsme v prosinci odhadovali v našem rizikovém scénáři pro rok 2024. Odpovídajícího rozsahu bude pravděpodobně rovněž ekonomický dopad,“ dodal.

Německý ústavní soud loni v listopadu zablokoval rozhodnutí vlády alokovat 60 miliard eur (1,49 bilionu Kč) původně vyčleněných na boj s následky koronaviru do klimatického fondu. Ve státní pokladně kvůli tomu na letošní i nadcházející rok chyběly desítky miliard eur.

V době přípravy prosincové ekonomické prognózy institutu Ifo proto nebylo úplně jasné, do jaké míry dojde na snížení výdajů nebo na zvýšení daní.

Německá ekonomika se loni pod tlakem globálních krizí propadla o 0,3 procenta. Německo je největším obchodním partnerem České republiky a je na něm závislá řada českých podniků.

Jak nakopnout ekonomiku? NERV navrhl vládě 37 opatření

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám