Hlavní obsah

Američané k odstavení Boeingu 737 MAX z provozu zatím nevidí důvod

Aktualizováno

Několik amerických senátorů z řad demokratů i republikánů vyzvalo Federální úřad pro letectví (FAA), aby po nehodě letadla Boeing 737 MAX 8 etiopských aerolinek z preventivních důvodů zastavil provoz všech letadel tohoto typu. FAA nicméně trvá na tom, že tyto stroje jsou provozuschopné. Také Boeing tvrdí, že tento typ letadel je bezpečný. Do debaty o bezpečnosti leteckého provozu vstoupil také americký prezident Donald Trump, kterého v úterý o bezpečnosti těchto letadel telefonicky ujistil šéf Boeingu Dennis Muilenburg.

Foto: Profimedia.cz

Boeing 737 MAX-8 American airlines

Článek

"Svět se stal během méně než šesti měsíců svědkem druhé tragické nehody jednoho z těchto letadel," uvedla demokratická senátorka Elizabeth Warrenová, která se chce stát americkou prezidentkou. "Sice nevím, co bylo příčinou těchto nehod, objevily se ale vážné pochybnosti o tom, zda tato letadla nebyla nasazena do provozu bez dodatečného výcviku pilotů, aby se ušetřily peníze," dodala.

Výzvu k odstavení letadel Boeing 737 MAX 8 učinili i demokratičtí senátoři Richard Blumenthal a Diane Feinsteinová či jejich republikánský kolega Mitt Romney. Všichni se shodují, že tento preventivní krok musí FAA učinit, aby ochránila cestující, piloty a letecký personál.

FAA v úterý ale odmítl provoz letadel generace MAX pozastavit. Úřadující šéf FAA Dan Elwell podle Reuters řekl, že prověrky nevykazují žádná systémová pochybení a ani podklady, na základě kterých by bylo možné odstavení z provozu nařídit. Uvedl také, že žádné zahraniční úřady neposkytly FAA informace, aby bylo možné zákaz vydat.

Blumenthal svou výzvu adresoval také americkým leteckým společnostem American Airlines, Southwest Airlines a United Airlines. Chce po nich, aby dobrovolně odstavily stroje Boeing 737 MAX 8 a MAX 9.

Warrenová se obrátila i na Kongres, od kterého chce, aby kvůli nehodě uspořádal slyšení. Senátní výbor, který má na starosti leteckou dopravu, se zatím k situaci nevyjádřil.

Warrenová v prohlášení upozornila na nový stabilizační systém MCAS zabudovaný v letadle Boeing 737 MAX 8. Letadlo je vybaveno velkými, ale palivově úspornými motory, které posunuly těžiště. Tento problém vyrovnává systém MCAS, který se automaticky aktivuje v případě, že letadlo příliš prudce stoupá, nebo když naopak rychlost stroje nebezpečně klesne.

Problémem ale je, že FAA a společnost Boeing se podle deníku The New York Times rozhodly piloty o přítomnosti MCAS příliš neinformovat, aby snížily náklady na jejich přeškolení. MCAS přitom do práce pilotů v kritických okamžicích vstupuje. A právě systém MCAS je v centru vyšetřování loňské nehody Boeingu 737 MAX 8 nízkonákladové společnosti Lion Air.

Boeing v úterním prohlášení trvá na tom, že má plnou důvěru v bezpečnost nových strojů MAX, i tak ale pracuje na aktualizaci softwaru, která činnost systému MCAS upraví. Aktualizace se očekává do dubna. List The Wall Street Journal o softwarové úpravě uvedl, že bude podstatná a že na aktualizaci Boeing pracoval už před nedělní nehodou.

Trump mezitím poukázal na složitost pilotování nových strojů. "Letadla se stávají čím dál složitější k létání. Nejsou už potřeba piloti, ale počítačoví vědci z MIT (Massachusettského technologického institutu)," napsal na Twitteru Trump s tím, že složitost vnímá u mnoha dalších produktů.

Prezident se domnívá, že se často dělají zbytečné kroky vpřed, když často starší a jednodušší věci fungují mnohem lépe. "Nevím, jak vy, ale já nechci, aby mým pilotem byl Albert Einstein. Chci skvělé létající profesionály, kteří mohou snadno a rychle převzít kontrolu nad letadlem," dodal.

Hovor Trumpa s šéfem Boeingu Muilenburgem se podle CNN uskutečnil poté, co prezident na Twitteru okomentoval složitost pilotování nových letounů. Mluvčí společnosti uvedl, že Muilenburg prezidentovi zopakoval postoj Boeingu, který své stroje považuje za bezpečné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám