Hlavní obsah

Alstom zaměstnávající stovky lidí chce odejít z ČR, tvrdí odbory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská strojírenská společnost Alstom chce podle odborového svazu Kovo údajně přesunout výrobu elektrárenských kotlů ze svého závodu v Brně mimo Česko. Hrozí tak propuštění 400 až 650 zaměstnanců. Odbory zvažují, že ve firmě vyhlásí stávkovou pohotovost. Uvedl to při jednání vedení svazu Kovo řekl předseda svazu Josef Středula.

Článek

Mluvčí Alstomu Jiří Filip informaci nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. "V tento moment nemám nic interně ověřeno. Spíše jsou to dohady nebo jeden z možných scénářů, o kterých vím z médií," řekl Filip.

Přímo je podle Středuly v Brně ohroženo 400 pracovních míst ve výrobě kotlů a ztráta hrozí i u zbylých 250 míst. Podle odborového předáka situace vypadá tak, že firma bude mít příští rok jen 30 procent objemu výroby a pro další roky už žádný. Výroba by mohla být údajně přesunuta do levnějších zemí, jako je Rusko či Čína. V pondělí má do Brna podle odborů přijet vedení společnosti z Francie. "To je naprosto nezvyklé, že přijedou. Situace je vážná," řekl Středula.

Brněnský závod Alstomu loni v účetním roce od začátku dubna do konce března zvýšil zisk před zdaněním o zhruba polovinu na 209 miliónů korun. O 85 procent na 2,75 miliardy zvýšil tržby. Alstom v ČR a na Slovensku zaměstnává kolem 900 lidí, většinu v brněnské centrále. V celé skupině Alstom pracuje téměř 60 000 pracovníků v 70 zemích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám