Hlavní obsah

Akcie v září silně ztrácely, další výrazný propad už ale analytici nečekají

Hlavní americký index S&P 500 ztratil minulý týden bezmála pět procent, za poslední měsíc pak devět procent. Technologický index Nasdaq má ztráty ještě o něco výraznější. Turbulentní období na akciových trzích tak zdaleka nekončí a hlavní otázkou pro investory zůstává: blíží už se dno, od kterého nastane odraz k „býčímu trhu“, nebo bude „medvědí trh“ pokračovat? Novinky se ptaly akciových analytiků.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Meziroční míra inflace v USA sice dva měsíce po sobě klesla, ale jen nepatrně. Centrální banka (Fed) tak nadále razí „jestřábí“ měnovou politiku a minulý týden zvýšila úrokovou sazbu o další 0,75 procentního bodu do pásma 3,00 až 3,25 procenta. Do konce roku má pak sazba překročit čtyři procenta.

Podle analytiků je navíc příchod recese čím dál pravděpodobnější, což se odráží i na akciových trzích, kde minulý týden silně převládaly prodeje. Investiční banka Goldman Sachs výrazně zhoršila svůj letošní výhled a nově odhaduje, že index S&P 500 zakončí tento rok na hodnotě 3600 bodů. Předtím byl přitom odhad banky mnohem optimističtější, a to 4300.

Býčí a medvědí trh

Býčí trh (bull market) je období dlouhodobějšího růstu na akciových trzích, které obvykle nastává ve chvílích, kdy se ekonomice daří. Za býčí trh se obecně považuje moment, kdy cena naroste o 20 procent od předchozího minima.

Medvědí trh (bear market) je naopak období, kdy je na trhu zaznamenáván cenový pokles. Za medvědí trh se považuje, když pokles činí nejméně 20 procent oproti poslednímu maximu na trhu.

„Při nepříznivém vývoji faktorů si umím představit pokles hlavních indexů o dalších pět až deset procent. Mezi tyto faktory patří hlavně setrvalejší než očekávaná inflace a zhoršení hospodaření firem, jenž bylo letos v USA celkově zatím vůči rizikovým faktorům relativně odolné,“ řekl Novinkám akciový analytik České spořitelny Jan Šafránek.

Meziroční míra inflace v USA podruhé za sebou zpomalila

Ekonomika

Analytik společnosti Portu Filip Louženský tvrdí, že hlavní slovo v dalším vývoji bude mít inflace. Další výrazný propad už nicméně nečeká. „Očekáváme vyrovnaný boj býků a medvědů až do konce roku, popřípadě mírný růst, neboť výsledky společností byly i za druhý kvartál velmi solidní. Výsledky za končící třetí kvartál nám napovědí více,“ sdělil Novinkám.

Společně se Šafránkem tedy nesdílejí scénář, že by index S&P 500 mohl klesnout až k hranici 3000 bodů. „Domníváme se, že fundamenty naopak mluví pro slabý růst, případně stagnaci než pro pokles na hranici 3000 bodů. Je to už trochu klišé, ale hodně bude záležet na cenách energetických komodit a inflaci,“ dodal.

„Pokles na tuto úroveň (3000 bodů) pro mě není základním scénářem vývoje. Aby se na tuto úroveň index dostal, by podle mě musela přijít nečekaná, respektive málo pravděpodobná šoková událost systemického rázu nad rámec možného působení aktuálně pozorovaných rizikových faktorů,“ přidal se Šafránek.

Analytik Fio Banky Lukáš Brodníček je ale opatrnější a v odpovědi pro Novinky varoval: „Pokud dojde k poklesu nadále poměrně optimistických očekávání rostoucí ziskovosti firem, tak úroveň indexu 3000 bodů zhruba odpovídá aktuálním úrokovým sazbám,“ myslí si.

Bublina, která teprve praskne?

O tom, že většina firem je vysoce nadhodnocených, mluví už delší dobu renomovaný investor Jeremy Grantham, který pravidelně varuje předtím, že akciový trh je „super bublinou“, která teprve praskne.

Americké akcie zažily nejprudší pokles za dva roky

Ekonomika

S tím však Louženský nesouhlasí. „Je zde velký rozdíl oproti bublině v letech 2007 a 2008, kdy se akcie obchodovaly i za 120násobek svých ročních zisků. Aktuálně se obchodují za 18,5násobek svých ročních zisků, což je jen lehce nad dlouhodobým průměrem 16násobku,“ uvedl.

Podle Šafránka se pak o jisté bublině dalo hovořit u firem, které výrazně profitovaly z pandemie koronaviru. „Tento exces byl už podle mě díky letošnímu poklesu ve velmi značné míře zkorigován. Ocenění celého trhu vzhledem k očekávaným ziskům se už nachází v oblastech historických průměrů. Hlavní otázka je, zda firmy budou schopny očekávané zisky skutečně naplnit. I v případě nepříznivého vývoje si nicméně myslím, že máme dvě třetiny potenciálního poklesu již za sebou,“ konstatoval.

Novinkami oslovení analytici se každopádně shodují, že i současný medvědí trh nabízí investorům zajímavé příležitosti. „Z pohledu ročního horizontu a výše už jsou aktuální úrovně ocenění již teď zajímavé,“ dodal Šafránek. Stejně to vidí i Brodníček. „Pro investory výprodeje vždy nabízejí ty největší příležitosti. Dají se pak nakoupit akcie velmi kvalitních firem se solidními dlouhodobými vyhlídkami při výrazně nižším ocenění,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám