Hlavní obsah

Meziroční míra inflace v USA podruhé za sebou zpomalila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech v srpnu opět zpomalilo a míra inflace klesla na 8,3 procenta z červencové hodnoty 8,5 procenta. Ke zmírnění inflace přispěl hlavně pokles cen benzinu a levnější ojetá auta. Inflace je přesto vyšší, než čekali analytici, hlavně kvůli růstu nájmů a cen potravin. Ve své zprávě to v úterý uvedlo americké ministerstvo práce.

Foto: Sarah Silbiger, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,1 procenta, v červenci zůstaly beze změny. Analytici podle ankety agentury Reuters očekávali, že inflace v srpnu zpomalí na 8,1 procenta a že ceny ve srovnání s předchozím měsícem poprvé po dvou letech klesnou, a to o 0,1 procenta.

Míra takzvané jádrové inflace, která nezahrnuje nestabilní ceny potravin a energií, v srpnu vzrostla na 6,3 procenta z červencových 5,9 procenta.

Analytici čekali, že vystoupá na 6,1 procenta. Meziměsíčně pak jádrové ceny stouply o 0,6 procenta, mnohem více, než čekali analytici, což je známkou přetrvávající inflace.

Ceny energií v srpnu meziročně vzrostly o 23,8 procenta. Tempo jejich růstu tak zpomalilo z 32,9 procenta v červenci. Ceny potravin se zvýšily o 11,4 procenta, což byl jejich nejvyšší růst od května 1979.

Ifo: Německá ekonomika se příští rok propadne do recese

Ekonomika

I když meziroční inflace už druhý měsíc za sebou zpomalila, ceny většiny důležitých položek se zvýšily.

To naznačuje, že inflace i nadále zůstává pro americké domácnosti problémem. Vysoká inflace také udržuje tlak na americkou centrální banku (Fed), jejímž cílem je udržovat cenovou stabilitu.

Údaje o inflaci jsou posledním důležitým ekonomickým údajem před zasedáním měnového výboru Fedu, které se uskuteční 20. a 21. září. Ekonomové nyní očekávají, že Fed zvýší základní úrok o 0,75 procentního bodu.

Inflace mimo jiné zvyšuje účty rodin za potraviny, nájmy a veřejné služby, což mnoha domácnostem způsobuje potíže a prohlubuje obavy z dalšího vývoje ekonomiky, přestože nezaměstnanost zůstává nízká a zaměstnanost roste.

I kdyby inflace už dosáhla maxima, ekonomové očekávají, že potrvá nejméně dva roky, než se opět přiblíží ročnímu cíli Fedu, který činí dvě procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám