Hlavní obsah

Akcie obřího čínského developera odepsaly až čtvrtinu hodnoty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie čínské realitní společnosti China Evergrande odepsaly v pondělí na burze v Hongkongu v jednu chvíli téměř čtvrtinu hodnoty, než ztráty zmírnily. Firma oznámila, že kvůli vyšetřování jedné z dceřiných společností nemůže vydat nový dluhopis, což ohrožuje plány na její restrukturalizaci. Informovala o tom agentura Reuters. China Evergrande patří k nejzadluženějším developerům na světě.

Foto: Aly Song, Reuters

Sídlo Evergrande Group v Šen-čenu

Článek

„Vzhledem k vyšetřování hlavní dceřiné společnosti Hengda Real Estate Group není skupina za současných okolností schopna splnit podmínky pro vydání nových dluhopisů,“ uvedla Evergrande.

Společnost Hengda Real Estate v srpnu uvedla, že kvůli podezření z porušení předpisů v souvislosti se zveřejňováním informací ji vyšetřuje čínský regulátor cenných papírů.

Oznámení přichází týden poté, co policie zadržela některé zaměstnanci divize pro správu majetku, což rovněž způsobilo propad akcií a zvýšilo tlak na restrukturalizační plány.

Čínská Evergrande se znovu obchoduje na burze, akcie spadly o více než 80 procent

Ekonomika

Evergrande začátkem tohoto měsíce uvedla, že odložila rozhodnutí o restrukturalizaci zahraničního dluhu ze září na příští měsíc. Chce tak poskytnout držitelům dluhu více času na zvážení návrhu. Firma potřebuje souhlas více než 75 procent držitelů každé třídy dluhu, aby byl plán schválen. Plán nabízí věřitelům řadu možností pro výměnu dluhu za nové dluhopisy a kapitálové nástroje kryté akciemi firmy a akciemi jejích divizí, se kterými se obchoduje v Hongkongu.

Významní developeři na pokraji bankrotu

Významní developeři, jako je Country Garden Holding, se nadále pohybují na pokraji bankrotu. To zhoršuje náladu mezi zájemci o nákup obytných nemovitostí a nutí Peking k zavedení řady opatření na podporu sektoru a povzbuzení poptávky po nemovitostech.

Čína je druhou největší ekonomikou světa a zhruba čtvrtinou se na ní podílí právě realitní sektor. Krize v tomto odvětví tak otřásla světovými trhy a podle analytiků se zdá, že kroky Pekingu na podporu odvětví zatím neměly příliš velký dopad.

Podle údajů čínského statistického úřadu činila na konci srpna celková podlahová plocha neprodaných obytných nemovitostí 648 milionů metrů čtverečních.

Obří čínský developer se závazky 150 miliard dolarů je v rekordní ztrátě

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám