Hlavní obsah

Obří čínský developer se závazky 150 miliard dolarů je v rekordní ztrátě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský developer Country Garden, který je aktuálně největší v zemi, má za první půl rok rekordní ztrátu 6,7 miliardy dolarů (148 miliard korun). V srpnu už nevyplatil výnosy z úroků u jedné půjčky a požádal o odklad u druhé. Do podobné situace se dostal už v roce 2020 jiný čínský developer, Evergrande, jehož akcie od té doby ztratily 99 procent hodnoty.

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Nehotové byty v čínském Tchien-ťinu, které staví developer Country Garden

Článek

Oznámená ztráta Country Garden je přitom na spodní hranici rozpětí odhadované ztráty. Ještě loni měla ve stejném období zisk.

Firma už oznámila, že tento měsíc už nevyplatila výnosy z úroků u jedné z půjček, ale odložení výplaty o 30 dní je bez následků. Současně ale žádá o odklad u další půjčky.

Společnost varovala, že pokud by se kvůli odmítnutí odkladu dostala do platební neschopnosti, „finanční výkonnost skupiny by se v budoucnu dále zhoršovala“.

Čínská Evergrande se znovu obchoduje na burze, akcie spadly o více než 80 procent

Ekonomika

„Skupina by nemusela být schopna splnit finanční závazky plynoucí z těchto půjček, což by mohlo vést k jejich nesplácení a k následnému nesplácení některých dalších půjček,“ uvedla společnost podle BBC v žádosti o odklad v Hongkongu.

Celkem má Country Garden závazky ve výši 150 miliard dolarů (3,3 bilionu korun). Pokud by nevyplatila výnosy ani v září, technicky by zbankrotovala, stala by se tak další čínskou developerskou firmou, která se dostala do platební neschopnosti po firmě Evergrande.

Společnost problémy zdůvodňuje propadem sektoru nemovitostí a skutečností, že se ještě neobnovila důvěra v kapitálové trhy. Zatím se to neodrazilo na poklesu hodnoty akcií, ty ve čtvrtek dokonce stouply na hongkongské burze o jedno procento, uvedl list The Guardian.

Foto: Edgar Su, Reuters

Zavřené obchody v malajsijském Forest City, které je projektem developera Country Garden

Společnost Country Garden je podle Forbesu mezi 500 největšími firmami, zaměstnává desetitisíce lidí a její majitelka Jang Chuej-jan je nejbohatší ženou v Asii.

Akcie Evergrande ztratily 99 procent hodnoty

Krach společnosti by však měl značné následky, protože má čtyřikrát více rozpracovaných projektů než dluhy zmítaná společnost Evergrande.

Tento čínský developer měl v roce 2020 závazky v objemu 328 miliard dolarů. Stát ho zachránil před pádem, protože se bál masových protestů lidí, kteří už složili zálohy na byty a nic nedostali. Firma se však z problémů nedostala.

Od pondělí, kdy bylo po 17 měsících obnoveno obchodování s jejími akciemi, ztratily 80 procent své hodnoty. Od roku 2020 ztratily 99 procent hodnoty.

Obchodování bylo pozastaveno na 17 měsíců, aby mohla restrukturalizovat své zahraniční zadlužení. To se však zatím nepodařilo a společnost Evergrande v srpnu v USA požádala o ochranu před věřiteli, aby mohla dokončit restrukturalizaci.

Kvůli problémům realitního sektoru se velká města jako Šen-čen pokoušejí podnikat kroky k tomu, aby se zmírnily podmínky poskytování hypoték.

Čína přitom v roce 2020 zavedla „tři červené linie“, které měly zabránit nafukování realitní bubliny. Zpřísnila tehdy developerům podmínky ohledně velikosti zadlužení, museli mít v hotovosti nejméně 100 procent jejich krátkodobých závazků.

Problémy realitního sektoru jsou pro čínskou ekonomiku nepříjemné, protože tvoří čtvrtinu čínského HDP.

Předlužený čínský developer Evergrande požádal v USA o ochranu před věřiteli

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám