Hlavní obsah

Akcie ČEZ v pátek výrazně oslabily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie energetické skupiny ČEZ se na pražské burze v závěru týdne výrazně propadají. V pátek v jednu chvíli odepisovaly přes pět procent a dostaly se na nejnižší úroveň z ledna 2023.

Článek

Ještě začátkem týdne byla hodnota jedné akcie ČEZ 873 korun. V pátek ovšem došlo k výraznému sešupu a v jednu chvíli se dokonce cena propadla o 5,3 procenta až na 818 Kč za akcii, ukazují data Burzy cenných papírů Praha.

Odpoledne kolem 14. hodiny byla ztráta trochu menší a cena se ustálila na úrovni okolo 830 korun. Každopádně od začátku roku už akcie firmy oslabily o více než 13 procent. Jejich aktuální hodnota byla tak nízko naposledy před více než rokem, v lednu 2023.

„Důvodů k poklesu cen akcií je vícero. Jedním z nich je klesající cena elektřiny na energetických trzích. Dále za negativním sentimentem stojí zhoršené výhledy analytiků na akcie ČEZ,“ řekl Novinkám analytik XTB Tomáš Cverna.

Analytik: Vše směřuje k zestátnění minimálně jaderné části ČEZ

Ekonomika

„V neposlední řadě pak někteří spekulanti pravděpodobně opouštějí pozice kvůli tomu, že již dříve vyšly najevo komentáře vládních představitelů o tom, že nynější vláda nepočítá se zestátněním ČEZ. Akcie ČEZ jsou nyní podle indikátorů relativně přeprodané, proto by v blízké době mohla přijít mírná korekce,“ dodal.

Rakušanův výrok

Kolem ČEZ, v němž stát drží 70procentní podíl, je v posledních dnech rušno. Začátkem minulého týdne nejprve ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) během své návštěvy Sokolova občanům sdělil, že vláda jedná o vyplacení minoritních akcionářů energetické společnosti, což vzápětí popřel.

Sklidil za to kritiku, neboť se nejednalo pouze o významnou kurzotvornou informaci, ale o komunikační přešlap, který škodí nejen minoritním akcionářům, ale i celému kapitálovému trhu v Česku.

Jen pár dní nato pak vláda oznámila zásadní změnu v tendru na Dukovany, když vyzvala dva účastníky soutěže – francouzskou společnost EDF a jihokorejskou KHNP – aby podali nabídku rovnou na čtyři bloky. Americký Westinghouse kabinet vyřadil.

Stavba potenciálně až čtyř bloků však zásadně mění otázku financování, neboť podle odhadů expertů by se celková cena mohla vyšplhat až ke třem bilionům korun, což dalece přesahuje tržní kapitalizaci ČEZ, takže znovu vyvstala otázka, zda ČEZ nepřevezme stát, aby v Česku tuto obří investici ufinancoval.

Tu debatu mu byl čert dlužen. Rakušan řečmi o znárodnění ČEZ vyvolal další zmatek

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám