Hlavní obsah

Akcie ČEZ se vyhouply zpět na úroveň z června

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie energetické společnosti ČEZ nabírají v posledních týdnech na hodnotě. V pondělí překročila cena jedné akcie na pražské burze 1000 korun, díky čemuž se vrátila na úroveň z června. Podle analytiků je růst opodstatněný z více důvodů. Investoři si navíc dávají naději, že výjimečné daňové zatížení společnosti po tomto roce skončí.

Článek

Kolem úterní 15. hodiny se jedna akcie ČEZ na pražské burze obchodovala za 1019 Kč, oproti předchozímu dni šlo o nepatrný nárůst o 0,8 procenta. V delším časovém horizontu ovšem akcie setrvale posilují, jen za poslední měsíc si připsaly šest procent.

Akciový analytik Komerční banky Bohumil Trampota má pro to poměrně jednoduché vysvětlení. „Akcie ČEZ oslabily na konci června vzhledem k tomu, že se začaly obchodovat bez dividend (ex-dividend). Většinou v tento den oslabí právě o výši dividend. Návrat zpátky nad magickou hranici 1000 Kč tak může být korekce tohoto propadu,“ řekl Novinkám.

Investoři podle analytika Sirius Finance Iva Bečváře momentálně oceňují fundament společnosti. „Ten je dán cenou elektřiny, která pro rok 2024 zůstává na vyšších hodnotách, než je průměrná cena jedné megawatthodiny, za kterou ČEZ prodával elektřinu v roce 2022. Tehdy dosáhl rekordního zisku, z něhož letos vyplatil dividendu 145 Kč na akcii,“ řekl Novinkám s tím, že nebýt mimořádných odvodů a zdanění, tak by ČEZ pravděpodobně vykázal rekordní zisky i v letošním a příštím roce.

Dostavět zároveň Dukovany i Temelín může být problém

Ekonomika

Trampota s Bečvářem se shodují, že investoři jsou také optimističtí proto, že daň z mimořádných zisků (windfall tax) by mohla oproti původním plánům být pro roky 2024 a 2025 zrušena. To už dříve naznačil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), přičemž definitivní rozhodnutí by mělo padnout začátkem příštího roku.

„A v neposlední řadě, může jít o spekulace nad restrukturalizací či rozdělením společnosti, kdy by stát získal kontrolu nad kritickou infrastrukturou, což se rovná výrobě elektřiny zejména z jádra. Ale za to by se měl férově vypořádat s minoritními akcionáři, kteří by dostali prémie v řádu desítek procent,“ dodal Trampota.

A jaký bude další vývoj? Hodně bude záviset na tom, jaké signály vyšle vláda minoritním akcionářům, a na tom, v jaké podobě nakonec tzv. Lex ČEZ II (novela zákona o přeměnách společnosti, jež by usnadnila převzetí a rozdělení firmy státem - pozn. red.) projde druhým čtením, míní Bečvář.

„Osobně se přikláním ke scénáři, že růst ceny akcií ČEZ bude zvolna pokračovat. Výhledově se domnívám, že v roce 2024 dosáhne zisk ČEZ (před mimořádným zdaněním, pokud bude) takových hodnot, jimž by odpovídala cena ČEZ převyšující 1500 Kč za akcii,“ dodal.

Sněmovna podpořila usnadnění pro přeměny firem, týkat by se mohlo ČEZ

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám