Hlavní obsah

Dostavět zároveň Dukovany i Temelín může být problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soutěž o stavbu jaderného bloku v Dukovanech vrcholí, na podání finálních nabídek mají zájemci čas do konce října. Ve hře je ale mnohem víc, jelikož součástí tendru je i opce na dostavbu dalších tří bloků, jednoho v Dukovanech a dvou v Temelíně.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Celková hodnota kontraktu by tímto mohla překročit bilion korun. Jenomže podle odborníků hrozí, že už jen stavba dvou bloků najednou narazí na omezené výrobní kapacity.

Možnost stavby více bloků najednou je podle některých zdrojů jedna z variant, o níž uvažuje ministerstvo průmyslu a obchodu. Resort to nepotvrdil, připouští však, že Česko bude potřebovat více nových jaderných zdrojů.

„Tuto potřebu potvrzují i první výsledky modelů pro aktualizaci strategických dokumentů v oblasti energetiky a klimatu,“ sdělil Právu mluvčí ministerstva Marek Vošahlík.

Vláda chce využít menší jaderné zdroje

Ekonomika

O tom, kolik by se nakonec bloků stavělo, by mělo být jasněji po představení aktualizované Státní energetické koncepce, kterou má ministerstvo vládě předložit do konce roku.

„Hovořit nyní o přesném počtu jaderných bloků, které budou potřeba, je předčasné, protože s ohledem na potřebný výkon jej nepochybně budou pokrývat jak velké reaktory v jaderných lokalitách Dukovany a Temelín, tak ty malé a střední,“ doplnil Vošahlík.

Blok, o který se aktuálně soutěží, by měl podle ČEZ, který tendr vyhlásil, zahájit zkušební provoz v roce 2036.

Další jaderné zdroje v lokalitách Dukovany a Temelín jsou v procesu přípravy a hodnocení. Cílem je dosáhnout zhruba polovičního podílu jaderné energie na výrobě elektřiny do roku 2050.

Snaha ušetřit

Podle analytika Capitalinked Radima Dohnala by myšlenka stavět rovnou dva bloky v Dukovanech přinesla zásadní úspory z rozsahu.

„Pokud stát jako investor tuto investici zařadí na druhé místo v dlouhodobých prioritách hned za zbrojení a zestátnění lokality proběhne minimálním, rychlým, a tedy udržitelným způsobem,“ vyjmenoval Dohnal předpoklady.

Důležitá ovšem podle něj bude i shoda s opozicí, že se jedná o zásadní stamiliardové investice, jež budou mít desítky let prioritu.

Potřebu více nových jaderných zdrojů potvrzují modely pro aktualizaci strategických dokumentů v energetice
Marek Vošahlík, ministerstvo průmyslu a obchodu

O dva nové bloky v Dukovanech usiluje i sdružení Energetické Třebíčsko. Také jeho předseda Vítězslav Jonáš míní, že stavět více bloků najednou vyjde levněji.

„Náklady při stavbě dvojbloku jdou na dvě třetiny skutečných nákladů. Při kapacitě firem, které tady vybudují zázemí a byty pro pracovníky, to je až trestuhodné, nestavět naráz,“ tvrdí.

FOTO: Kam se běžně nikdo nedostane. Noční prohlídka jaderné elektrárny Dukovany

Věda a školy

Česko není jediné

Datový ekonom společnosti Datarun Petr Bartoň si ale není jistý, zda by na stavbu dvou bloků byly dostatečné kapacity.

„Betonové určitě. Problém ale je spíše v těch složitějších částech dodávek,“ řekl Právu.

Upozornil, že jaderné elektrárny teď chce stavět celý svět a v Asii už je ve velkém měřítku stavějí.

„Bude tak ještě větší tlak na kapacitu dodavatelů sofistikovanějších technologií. To bude to úzké hrdlo, kvůli kterému stavět dva bloky najednou může být nakonec dražší než po jednom. Byť významné časové náklady by se tím mohly zmenšit,“ řekl Bartoň.

Stavbu více bloků najednou zpochybňuje i analytik společnosti ENA Jiří Gavor. „Nemyslím si, že stavět více bloků současně je reálné. Dlouho se tady nic nepostavilo, řada firem zanikla a stavět současně dva bloky by znamenalo obrovské potíže i v dodavatelském zatížení,“ konstatoval.

Upozornil i na to, že Polsko ohlásilo velké plány v oblasti jaderné energetiky, přičemž ale nemá vlastní základnu a bude stahovat kapacity ze sousedních zemí.

Nechme jaderky jako zálohu. Němečtí liberálové nechtějí elektrárny rozebrat

Evropa

Trojice nabídek

Nabídky na dostavbu v Česku podají všichni tři zájemci, tedy francouzská EDF, jihokorejská KHNP a severoamerický Westinghouse. Posledně jmenovaná firma to potvrdila v úterý. Cena za jeden blok se původně odhadovala na 160 miliard korun, nyní se ale počítá spíše s 250 miliardami korun.

Termín podání finálních nabídek byl již dvakrát posunut, naposledy ze začátku na konec října na žádost Westinghousu. Spekulovalo se o tom, že společnost tak učinila kvůli soudnímu sporu s KHNP ve Spojených státech, kde tvrdila, že korejská firma porušuje její duševní vlastnictví. Právě účast Korejců ale podle Gavora pravděpodobně přinese nejnižší cenu.

„Myslím si, že platí argument Korejců, že už léta vyvíjejí vlastní jaderné technologie, a nepochybně udělali obrovský pokrok ve vlastním vývoji,“ prohlásil Gavor.

„Jsou si vědomi, že vzhledem k tomu, že jim chybí reference v Evropě, se budou snažit konkurovat dobrou cenou,“ uzavřel.

Finální nabídku na blok v Dukovanech podají v termínu všichni tři uchazeči

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám