Hlavní obsah

Sněmovna podpořila usnadnění pro přeměny firem, týkat by se mohlo ČEZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna v úterý v noci podpořila vládní návrh na snížení podílu hlasů akcionářů, který je nutný pro přeměny obchodních společností a družstev. Místo dosud potřebných 90 procent hlasů všech akcionářů by jich nově mělo pro rozdělení firem stačit 75 procent.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Poslanecká sněmovna

Článek

Stát by mohl změnu využít při restrukturalizaci společnosti ČEZ kvůli posílení kontroly nad energetickou infrastrukturou, přičemž menšinové akcionáře by podle kritiků vyvlastnil.

Novelu nazývanou lex ČEZ II nyní projedná sněmovní ústavně-právní výbor.

Proti úpravě se postavilo hnutí ANO, jejíž poslanec Tomáš Kohoutek neúspěšně navrhoval vrátit návrh vládě k přepracování mimo jiné pro popření principu právního státu a rozpor návrhu s právem EU.

Podle místopředsedy ANO a bývalého ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka se vláda pokouší o socialistické zestátnění a možná protiústavní opatření.

Výhrady měla i Legislativní rada vlády, což potvrdil poslanec ODS Karel Haas. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) je zatím komentovat nechtěl.

Česko by mohlo danit zisky velkých nadnárodních firem, podpořili poslanci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám