Hlavní obsah

Agrofertu klesl zisk o 16 procent na 3,8 miliardy

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koncernu Agrofert loni meziročně klesly konsolidované tržby o 0,7 procenta na 160,98 miliardy korun. Zisk klesl o 16 procent na 3,76 miliardy korun. Společnost to oznámila v pátek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově

Článek

Koncern Agrofert je uložen ve svěřenských fondech premiéra Andreje Babiše (ANO). I když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Za rok 2019 byly společnosti vyplaceny dotace v celkovém objemu 1,97 miliardy korun. Výroční zpráva za rok 2020 měla být zveřejněna v průběhu června 2021, ale k pátečnímu odpoledni na webu společnosti není.

Kauzu Babišova střetu zájmů převzal evropský žalobce

Evropa

Loni firmě poklesly konsolidované tržby o 1,06 miliardy korun, hlavně kvůli jejich snížení v chemickém segmentu. To bylo podle Hanzelky částečně kompenzované nárůstem v zemědělství a potravinářství. Podle něj snížil koncern dluhy u bank o 5,89 miliardy korun na aktuálních 33,8 miliardy korun.

Koncern sdružuje 198 ovládaných společností, jednu spoluovládanou a šest firem pod podstatným vlivem. Kromě zemědělství a potravinářství vlastní také lesnické společnosti, podniká v pozemních technologiích a technice, logistice, dopravě či v médiích.

Začněte ihned vymáhat dotace od Agrofertu, vyzval ministry Senát

Domácí

Evropský parlament v červnu jasnou většinou hlasů odsoudil střet zájmů českého premiéra. Právně nezávaznou rezoluci, která vyzývá orgány Evropské unie i české úřady k ráznějšímu přístupu vůči dotacím pro Agrofert, podpořilo 505 zákonodárců. Proti bylo 30 europoslanců a hlasování se jich zdrželo 155.

Schválený text je reakcí na dubnové zveřejnění konečné auditní zprávy Evropské komise, podle níž je Babiš ve střetu zájmů, neboť ovládá holding Agrofert i poté, co jej vložil do svěřenských fondů. Firma proto nemá podle komise nárok na dotace ze strukturálních fondů EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám