Hlavní obsah

60 dolarů za barel? EU jedná o cenovém stropu na ruskou ropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní zástupci zemí Evropské unie ve čtvrtek jednali o výši cenového stropu na ruskou ropu převáženou po moři do třetích zemí. Konkrétní návrh zněl 60 dolarů (1390 Kč) za barel, k dohodě ale zatím nedošlo, informovala agentura Reuters. Cenový strop začne platit v pondělí 5. prosince a kromě EU jej zavedou také země G7 a Austrálie.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Skupina G7 se bavila o cenovém stropu na ruskou ropu Urals minulý týden. Diskutovaná výše stropu se pohybovala mezi 65 až 70 dolary za barel. Proti tomu se ovšem postavily Polsko, Litva či Estonsko, přičemž argumentovaly tím, že ruská ropa se už teď prodává za nižší cenu.

Zástupci EU tak ve čtvrtek diskutovali o nižší úrovni stropu. „Nová úroveň, o které se diskutuje, je nyní 60 dolarů za barel, ale jednání pokračují,“ citoval Reuters jednoho z diplomatů z EU, který je se situací na jednáních obeznámen. Stejnou cifru pak agentuře potvrdily další dva zdroje s tím, že k uzavření dohody zatím nedošlo.

Polsko, Litva a Estonsko navíc trvají na tom, aby se cenový strop pravidelně přizpůsoboval měnícím se tržním a geopolitickým podmínkám. Jednání o případné změně stropu by se tak mohla opakovat co dva měsíce.

Ruská ropa se na trzích zastropovala sama

Ekonomika

Urals se už delší dobu prodává ve slevě oproti severomořské ropě Brent, jehož cena se ve čtvrtek blížila 89 dolarům (2065 Kč) za barel. Ještě začátkem týdne ale byla o sedm dolarů levnější, čímž se dostala na hodnoty ze začátku roku.

Zavedením cenového stropu na ruskou ropu dováženou po moři se západní země snaží připravit Rusko o příjmy z exportu ropy, díky kterým financuje svou válku na Ukrajině, na niž zaútočilo letos v únoru.

Kromě stropu zavádí EU od 5. prosince také zákaz pro dovoz ruské ropy (nejen po moři, ale i potrubím), jenž se 5. února rozšíří i na ropné produkty.

Několik zemí si však z těchto zákazů vyjednalo výjimky. Z embarga bude například dočasně vyřazena přeprava ropy ropovodem Družba zásobujícím Česko, Slovensko a Maďarsko. Česko bude na rozdíl od ostatních zemí moci také až do prosince příštího roku dovážet produkty z ruské ropy z rafinerií v jiných zemích EU.

Šéf IEA: Rusko přišlo navždy o Evropu jako největšího odběratele energie

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám