Hlavní obsah

Přítomnost rodičů? Nemocnice se bouří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodiče mají právo zůstat nepřetržitě se svým dítětem po dobu jeho hospitalizace v nemocnici, pokud to provoz dovolí. Říká to metodika ministerstva zdravotnictví, která minulý týden vzbudila velký zájem veřejnosti. A také samotných nemocnic, včetně těch státem řízených fakultních. Ty se vzepřely a varovaly, že může dojít k omezení péče. Podráždění ale není podle ministerstva namístě.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„Shromáždění členů Asociace nemocnic ČR upozorňuje, že při striktním a problematickém dodržování metodického pokynu dojde k omezení lůžkové kapacity nemocnic a léčeben s dopadem na pacienty, což povede ke snížení dostupnosti zdravotní péče a prodloužení čekacích dob,“ stojí v usnesení asociace.

Jsou kauzy, kdy matka natáčí z dvaceti centimetrů endoskopii dítěte a nechce s tím přestat
Miloslav Ludvík, předseda asociace

Taková úvaha je ale podle náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice scestná. Na vytvoření dokumentu se navíc nemocnice podílely. „Metodický pokyn rozhodně nelze vykládat tak, že by jeho správnou aplikací mělo dojít k omezení lůžkových kapacit a dostupnosti péče,“ uvedl pro Právo.

Pavlovic zdůraznil, že nemocnicím žádné nové povinnosti nedali, jen srozumitelně popsali, co jim ukládá zákon o zdravotních službách a mezinárodní normy už od roku 2012.

Děti mají při hospitalizaci nárok na přítomnost rodiče. Nepřetržitě

Domácí

Podle výkonného předsedy asociace a ředitele Fakultní nemocnice v Motole Miloslava Ludvíka je však potřeba vidět i to, že české nemocnice nebyly na nepřetržitou přítomnost zákonných zástupů stavěny a současné prostory to často neumožňují. Z takto objektivních důvodů nemocnice práva rodičů stále omezit mohou.

Pod tlakem aktivistů

„Už jsme se ocitli pod tlakem některých aktivistických organizací, které sem posílají lidi, aby to vymáhali, a pak kolem toho dělají, že jsme jim to znemožnili,“ řekl Právu Ludvík. Dodal, že se nemocnice vymezily proti snahám těchto skupin, nikoliv proti ministerstvu.

„Na zasedání asociace dokonce jedna léčebna zmiňovala, že rodiče chtějí, aby tam byla zřízena půjčovna aut a hlídání dětí, protože rodiče tam nemohou dohlížet nonstop,“ dodal.

Trvá na tom, že nemocnice není hotel a že lidem nedochází, že s právy vznikají i povinnosti.

„Jsou také kauzy, kdy matka natáčí z 20 centimetrů endoskopii dítěte a nechce s tím přestat. Že si běžně fotí a natáčí lékařku, která si něco píše do dokumentace, nebo se běžně natáčejí potají vizity,“ řekl Ludvík.

Na druhé straně je ale nespočet svědectví, která dokládají zoufalou situaci matek, které se hádaly s personálem, aby mohly zůstat malému dítěti v nemocnici nablízku.

Že může mít odloučení a pobyt ve stresovém prostředí dlouhodobý dopad na psychiku dětí, potvrzují neziskové organizace, zmocněnkyně pro lidská práva i ministerstvo.

Rodič není pouhá návštěva

Skončit by měla také praxe některých pracovišť, která tvrdila, že rodič je totéž co návštěva, která může za nezletilým na pokoj jen na omezenou dobu. Častou obezličkou bylo i odvolávání se na vnitřní předpisy nemocnice.

Přítomnost zákonného zástupce ovšem není návštěva, ale doprovod při poskytování zdravotnických služeb, stojí v ministerské metodice. Na druhou stranu to ale neznamená, že má rodič absolutní právo koukat lékařům při operaci pod ruce.

„Potřebná předoperační příprava by měla být zpravidla prováděna v prostorách, kde je přítomnost doprovodu dítěte umožněna. Naproti tomu doprovod dítěte na samotný operační sál zpravidla nevstupuje,“ uvádí metodika.

Proti účasti doprovodu dítěte u operací se nemocnice v usnesení také striktně vymezily. Obávají se i toho, že s omezením lůžkové kapacity dojde ke snížení výkonnosti a tím i příjmů za poskytnutou péči od pojišťoven. Podle ministerstva pro to není důvod.

Asociace zastřešuje 26 nemocnic, vedle fakultních také některé krajské, specializované (např. IKEM, Ústav hematologie a krevní transfuze, Masarykův onkologický ústav) a soukromé nemocnice.

Co říká metodika
Dítě má právo na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce při poskytování zdravotních služeb.
Poskytovatelé lůžkové péče mají povinnost umožnit pobyt zákonného zástupce s hospitalizovaným dítětem, pokud to umožňuje vybavení zařízení a nebude narušeno poskytování služeb.
Toto právo se vztahuje k oběma zákonným zástupcům.

Zdravotní klaun Zdeněk Grečnár: Červený nos znamená legraci. Měníme atmosféru v nemocnici

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám