Hlavní obsah

Zraněná královna nebes se vrátila do přírody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samice orla mořského, kterou v květnu našli zraněnou výletníci na Třeboňsku, se po více než třech měsících vrátila do volné přírody. Mladá orlice ležela na zemi s poraněnou hrudní kostí, její objevitelé okamžitě zavolali ošetřovatele z třeboňské záchranné stanice.

Foto: Záchranná stanice a ekocentrum Pasíčka/Facebook

Vypouštění uzdravené orlice do přírody

Článek

„Orlice měla štěstí, protože byla nalezena včas. Zjistili jsme, že jde o letošní mládě, ale zda se zranila při nepodařeném první letu z hnízda, nebo došlo ke srážce například s autem, to nevíme. Díky péči veterinářů a dlouhé rekonvalescenci se tato královna oblohy uzdravila,“ řekla Klára Černá z ošetřovatelského týmu v Třeboni.

Orlice se z Třeboně přestěhovala začátkem srpna do rozletové voliéry záchranné stanice ve východočeských Pasíčkách.

Ochranáři vrátili pět výrů velkých do volné přírody

Koktejl

„V naší stanici nedisponujeme dostatečně velkými prostory pro přípravu velkých dravců na vypuštění, jsme proto v tomto směru odkázáni na výpomoc dalších členů Národní sítě záchranných stanic. V Pasíčkách se orlice úspěšně rozlétala a bylo možné ji vrátit zpět do přírody,“ dodala Černá s tím, že orlice byla vypuštěna na Pardubicku.

„Potravu určitě najde a snadno si brzy přeletí, kam bude potřebovat. Mladí orli mořští se přirozeně toulají po krajině daleko od svého rodiště, tudíž není nutné je nikam speciálně převážet. Máme ohromnou radost, že jsme mohli být při záchraně tohoto krásného a ohroženého dravce nápomocni,“ řekl Milan Oppa, ošetřovatel Záchranné stanice a ekocentra Pasíčka.

Otrávená orlice z Bílých Karpat uhynula. Za dopadení traviče nabízí dárce 10 tisíc

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám