Článek
Pomyslný alarm spustili u největšího pěstitele vinné révy v České republice v CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice. „Abnormálně vlhké prostředí nám dělá starosti, největší obavy máme z padlí révového, ale ve vinicích se může objevit i peronospora,“ uvedl ředitel vinařství David Šťastný.
Peronospora, známá jako plíseň révová, a padlí révové jsou dvě nejvýznamnější choroby vinné révy, které se šíří za teplého a vlhkého počasí. Zatímco peronospora napadá listy, padlí ničí samotné hrozny.

Padlí napadá přímo hrozny.
„Když jsou vyšší teploty přes den a bývá po dešti vlhko, tak se oidium (padlí) objevuje na hroznech. Má bílou vrstvu a vypadá to jako od sněhu. Postupně ta plíseň kuličku rozežere, až praskne a zčerná,“ popsal vinař Ondřej Dubas z vinařství Krásná hora ve Starém Poddvorově, které funguje v biorežimu, když se při při pěstování zaměřuje na ekologické zásady a minimalizaci chemických zásahů.
Strašák vinařů
Škody mohou být výrazné jak v objemu, tak v kvalitě úrody. „Padlí je jeden z největších strašáků vinařů. Pokud se včas nezasáhne, může zlikvidovat i celou úrodu,“ upozornil Šťastný, který je zároveň také viceprezidentem Vinařské unie ČR.
Podle Dubase se nyní nedá do vinohradu vjet. „Za tři čtyři dny napadlo na Hodonínsku přes sto milimetrů srážek. Od zítřka ale musíme jít stříkat. Musíme zasáhnout, aby se to udrželo. Pak už by z toho nebylo nic,“ řekl Dubas s tím, že někteří vinaři jsou na tom lépe a jiní hůř. „Netuším však, co přijde. Do sklizně ale máme zhruba měsíc a půl a jde o to, překlenout to období,“ dodal.
Podle něj jsou některé jiné vinice pro letošní rok odepsané. „Celý rok ve vinici poctivě pracujete, staráte se o keře révy i půdu, o to těžší je vidět, když o plody své práce přijdete těsně před sklizní,“ uvedl vinař Jakub Zugárek z Vinařství Kovacs z Novosedel.

Peronospora napadá listy.
Aktuální počasí je podle něj abnormální a nutí vinaře k obezřetnosti. „Jezdíme do vinohradů několikrát denně a sledujeme vývoj. Vinobraní je už doslova za rohem, první hrozny na burčák plánujeme sbírat už 5. srpna. Čas na prevenci a ochranu vinic je omezený, ale musíme postupovat promyšleně, abychom zachránili letošní úrodu hroznů,“ doplnil Zugárek.
Choroby se objevily i u Vinařství Novotný Bílek z Čejkovic, které má také produkci v biokvalitě. „Začíná nás zlobit počasí, ale zatím to není tak drastické. Horší by bylo, kdyby to nastalo v polovině srpna před sklizní,“ uvedl vinař Roman Bílek.
Postřik mědí
Je ale potřeba situaci řešit. „Dá se to zvládnout. Postříkali jsme to, používá se na to měď, která to zastaví, aby to nepostupovalo. Akorát sledujeme počasí a uvidíme, co přinese srpen,“ doplnil Bílek.
O kvalitě i množství úrody tak rozhodnou následující týdny. Předpověď meteorologů ale není příliš příznivá. „Co srpen na hroznech pokazí, to září nenapraví,“ upozornil Šťastný.