Hlavní obsah

Na Staroměstský orloj se vrátily sochy tří apoštolů. Prošly opravou za 35 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvanáctka dřevěných apoštolů na Staroměstském orloji v Praze je zase kompletní. Tři z nich v minulém roce poškodil turista a musely k restaurátorům na opravu. Firma, která se o chod orloje stará, sochy instalovala zpět ve středu ráno.

Na Staroměstský orloj se dnes vrátily sochy tří apoštolů.Video: Novinky

 
Článek

Sv. Matěj se sekyrou, Juda Tadeáš držící kyj a Tomáš s kopím. To jsou sochy, které posledních několik týdnů nebylo možné v zástupů apoštolů na známém pražském orloji zahlédnout.

V restaurátorském ateliéru procházely obnovou pod rukama Jiřího Matějíčka. Sochy poškodil v minulém roce neopatrný turista. Rozbil sklo oddělující vedlejší kapli od vnitřní části orloje s pohyblivými apoštoly.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Tři opravené sochy se vrátily na orloj

Staroměstská radnice ukrývá vězení i „kosmickou raketu“

Cestování

„Úlomky skla se zapíchaly do dřevěných soch, proto byly demontovány,“ potvrdila Novinkám Mariana Nesnídalová, jednatelka hodinářské firmy L. Hainz, která se o údržbu orloje stará a zařizovala opravu a převoz figur.

„Sochy měly poškozený plášť, nejvíc poškozený byl Tomáš na kopí, které bylo hodně vyštípané. Celá oprava trvala tři týdny. Materiál se musel doplnit a barevnost jednotlivých dílů sjednotit. Celé se to potom zalakovalo ochranným krycím lakem,“ popsala postup oprav. Vyšly na zhruba 35 tisíc korun.

I se třemi prázdnými podstavci byl orloj pocházející z 15. století v běžném provozu a fungoval bez problémů.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Nejpoškozenější byl sv. Tomáš

„Měli jsme strach, jestli nebude točnám vadit, že nejsou správně vyvážené. Vůbec to nakonec nevadilo a myslím, že ani turisti si nevšimli, že tři sochy chybí,“ řekla Nesnídalová.

Rozbité sklo už nahradilo nové, bezpečnostní, které by se v případě podobného incidentu, jako byl ten v minulém roce, nemělo vysypat dovnitř stroje.

Nainstalovat tři svaté zpátky na jejich místa zabralo dvěma zaměstnancům ani ne hodinu práce. Kompletní orloj se kolemjdoucím poprvé předvedl v 9 hodin ráno.

„Tyto sochy jsou všechny poválečné, protože ty, které tu byly před tím, shořely při požáru na konci 2. světové války. Takže jsou to originály, ale až z doby po válce,“ doplnila Nesnídalová k jejich původu.

Vyřezal je v roce 1948 sochař Vojtěch Sucharda, který se podílel už na dřívějších opravách orloje.

Foto: Novinky

Počet apoštolů je kompletní od středeční 9 hodiny.

Praha nechá nahradit kalendárium z orloje, které vyvolalo vášně

Domácí

FOTO: Tři poničení apoštolové jsou zpátky na orloji. Ke Staroměstské radnici se vezli autem

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám