Hlavní obsah

Rychetský: Výroky Benešové jsou nepřípustné, justice se ale ubrání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká justiční soustava je podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského stále imunní vůči politickým tlakům. Výroky ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) nicméně považuje za nepřijatelné.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Článek

„Marie Benešová se chová způsobem, a její výroky představují něco, co je nepřijatelné. Justice se ale ubrání, nemusí se jí bát. Ukázalo se, že justice, a já jsem o tom přesvědčen, je zcela imunní vůči politickým tlakům,” prohlásil v neděli v České televizi Rychetský.

Vláda dělá jen pohodlná opatření, některá jsou komická, říká Rychetský

Domácí

Výroky ministryně Benešové, kdy například zpochybňuje práci a nezávislost některých soudů, podle něj ale podrývají důvěru občanů v českou justici. „To je takový útok na nezávislost soudní moci, že něco takového vypustí... Co si mají lidé myslet, když ministr spravedlnosti zpochybňuje fungování soudů,” podotkl šéf Ústavního soudu.

Na obranu nezávislosti justice se v minulém týdnu uskutečnil protest organizovaný spolkem Milionu chvilek pro demokracii, kterého se zúčastnilo zhruba pět tisíc lidí. Kvůli nezávislosti justice se demonstrovalo i před dvěma lety, kdy šlo o jedny z největších protestů v polistopadové historii. „Je to ohromné, smekám. V málokteré zemi lidé demonstrují za soudy,” zhodnotil Rychetský. Podle něj zažívá česá justice největší útoky ze strany politiků od revoluce.

Tlak přes financování

Ačkoliv se nyní útoky na oblast justice pohybují ve verbální rovině, předseda soudu upozornil na to, že zásahy do jejího fungování se mohou dít skrytě v rámci financování.

Benešová: Verzí ve Vrběticích je dokonce ještě víc

Domácí

„Ještě je skrytá oblast, celá soudní soustava je rozpočtově navázána na ministerstvo spravedlnosti. Byl bych velmi nerad, kdyby se ta zášť vůči naší soudní soustavě projevila tzv. vyhladověním soustavy,” řekl Rychetský.

Zatím však spoléhá na parlament, protože poslanci schvalují rozpočet. „Věřím, že si trvale uvědomují, že jakási snaha o zásah do justice prostřednictvím škrcení výdajů by byla velmi zhoubná,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám