Hlavní obsah

Změny ve vládě premiér odmítl komentovat

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Koaliční vláda ČSSD, KDU-ČSL a US zůstává. Poslanci koalice v úterý odpoledne ve veřejném hlasování strvrdili svou důvěru vládě, která získala většinu 101 hlasu. Premiér Vladimír Špidla vzápětí odmítl jakékoliv komentáře k možným změnám ve vládě. "Bez komentáře," prohlásil na opakované dotazy novinářů.

Článek

Pro vyslovení důvěry vládě hlasovalo všech 101 poslanců koalice, což bylo nutné kvórum pro setrvání vlády. Pro hlasovala i Hana Marvanová (US).  Podle očekávání důvěru vládě nevyslovil žádný zákonodárce ODS a KSČM. "Necháme to plně na poslancích koalice, aby dokázali svou jednotu," vzkázali ještě před vlastním hlasováním představitelé opozice. Zdá se tedy, že vládní krize po neúspěšné volbě Jana Sokola prezidentem ČR je zažehnána.

Stabilita vlády je podle místopředsedy ODS Petra Nečase plně v rukou ČSSD a jejích koaličních partnerů. "Koneckonců něco jiného může být už nejbližší tajné hlasování, teď se hlasovalo veřejně a po jménech. Jak známo, poslanci vládní koalice se vzájemně podrážejí v tajném hlasování," dodal Nečas.

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček považuje současnou vládu za nejslabší od roku 1989, která si nyní léčí vlastní mindráky, jež by měla řešit uvnitř ČSSD i vládní koalice. "Projev premiéra byl neuvěřitelně plytký, že jsem byl zaskočen jeho odvahou vůbec něco takové přednést," řekl Právu. Dává šanci Špidlovu kabinetu do schvalování příštího rozpočtu.

--------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------Hlasování o důvěře on-line

--------------------------------------------------------------------------------------

Změny kabinetu zůstávají ve hvězdách

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda bezprostředně po hlasování řekl, že je dobře, že vláda, která jde do Evropské unie dostala mandát k tomu, aby pokračovala ve své práci. Je přesvědčen, že vláda je stabilní. Stejný názor vyjádřil i premiér Vladimír Špidla, který ovšem odmítl jakékoli komentáře k možné obměně vládního kabinetu. "Cítím jako potřebné plnit vládní prohlášení a dovést zemi do Evropské unie jako bezprostřední cíl," řekl na dotaz, zda cítí potřebu změn ve vládě.

Představitelé Unie svobody-DEU cítí, že ještě není vyhráno. Podle šéfa strany Petra Mareše bude rozhodující sjezd ČSSD o posledním březnovém víkendu. "Vždy ale budou lidé, kteří nás budou chtít z vlády dostat, stejně jako v naší straně budou vždy lidé, kteří budou prosazovat náš odchod," poznamenal k tomu Mareš. Naopak šéf poslaneckého klubu US-DEU Karel Künhl je optimistou a věří, že jeho strana ve vládě zůstane.

Přišli všichni

Všech 200 poslanců se dnes sešlo na schůzi Poslanecké sněmovny, která má na pořadu jedniný bod - hlasování o důvěře vládě. Premiér Vladimír Špidla o vyslovení důvěry požádal 7. března poté, co nebyl prezidentem zvolen kandidát vládní koalice.

Před samotným hlasováním složil poslanecký slib Aleš Rozehnal (ODS), který převzal poslanecký mandát po Václavu Klausovi, který byl zvolen prezidentem ČR.

Sociální demokraté, kteří byli při všech třech volbách prezidenta v hlasování nejednotní, si dopoledne na schůzi svého klubu hlasování o důvěře zkusili nanečisto. Všichni poslanci důvěru vyslovili, i když klub v té chvíli nebyli kompletní.

Jsme tu a jednotni

Dnešní hlasování o důvěře mělo být ukázkou postoje vládní koalice: jsme tu a jednotni. Proto všechny tři koaliční strany dělaly vše, aby se ve Sněmovně sešel plný počet jejich poslanců.

Jak Právu potvrdil ministr kultury Pavel Dostál, který byl jediným ze sociálnědemokratických poslanců, o jejichž přítomnosti se kvůli zdravotním potížím pochybovalo, přerušil pro chvíli hlasování svůj pobyt v nemocnici, kde se zotavuje z operace. Podle místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Evy Novákové byla před hlasováním nálada v klubu bojová a nikdo se k žádnému odboji, ani tím, že by se nedostavil či že by hlasoval jinak, nechystal.

US-DEU slibovala jednotu

"Pro nás má stojedničková většina velký význam, vždyť dokonce je to taková síla, že dokáže přehlasovat veto prezidenta k zákonům," řekl Právu v pondělí místopředseda KDU-ČSL a Sněmovny Jan Kasal. "Opětovná důvěra této koaliční vládě je nejlepší z možných řešení, každé jiné by bylo horší," uvedl místopředseda UD-DEU František Pelc."Proto si troufnu dát ruku do ohně za všech deset členů našeho klubu, že přijdou a vládu podpoří," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám