Hlavní obsah

Změny v konsolidačním balíčku uděláme až ve Sněmovně, plánují ministři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konsolidační balíček by podle ministrů měla ve středu vláda schválit bez větších změn. Zapracovány tam budou pouze některé věci z připomínkového řízení. Případné výraznější změny by mohla koalice prosadit až ve Sněmovně formou komplexního pozměňovacího návrhu, řekli ve středu při příchodu na jednání vlády novinářům ministři.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vláda Petra Fialy

Článek

„Držíme základní celkovou dohodu tak, aby se na vládě podařilo konsolidační balíček projednat,“ řekl novinářům ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podobně mluvil i ministr kultury Martin Baxa (ODS). „Pan ministr Stanjura avizoval, že konsolidační balíček bude schválen v podobě, na které byla dohoda, tak předpokládám, že se tak i stane,“ zdůraznil.

I podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) by ve středu měl balíček projít tak, jak se na něm shodli předsedové koaličních stran. „Pokud by v tomto projednávání byly nějaké změny, tak spíše parametrické, nebo pokud uznáme za vhodné některé připomínky různých resortů, tak je tam zařadíme,“ připustil.

Jurečka: Některé věci v balíčku by šly změnit

Domácí

Podle ministryně pro vědu a výzkum Heleny Langšádlové (TOP 09) případné změny z připomínkového řízení ale budou „hodně malého rozsahu“.

Změny až ve Sněmovně

Případné větší změny by koalice chtěla dělat až ve Sněmovně. „Změny, které si myslíme, že je potřeba udělat, které je potřeba ještě parametricky doladit, tak o těch chceme jednat v příštích dvou měsících. Tak, abychom se na tom mohli opravdu dobře dohodnout i se zástupci zaměstnavatelů a odborů. Aby byl ve druhém čtení připraven komplexní pozměňující návrh, na kterém bude koaliční shoda,“ vysvětlil plán Jurečka.

Dodal, že ve středu na vládě prostor pro takové změny není. Má akorát jednu výjimku, která se týká hazardu. „Není v pořádku, aby tu byl princip, kdy mnoho zastupitelstev měst a obcí hazard na svém území toleruje, protože z toho mají nějaký výnos. Pokud se někdo rozhodne typ hazardu na svém území mít, pak tam nemá být přímá motivace, provazba případného příjmu, ale má to být příjem celostátního rozpočtu,“ zdůraznil s tím, že to chce ve středu s ministry vyjednat.

Plán na změny má i Bartoš, který je bude chtít prosadit právě v balíčku při druhém čtení. „Jsou tam otevřené otázky, vyjadřují se k tomu různé strany, ať už je to spotřební daň na tiché víno, což bych asi podporoval, tak za nás jsou to třeba úpravy, které se týkají odstupňování u různých neřestí, tabákových výrobků, aby cena měla regulační princip na základě škodlivosti. Také je to třeba otázka minerálních vod, zdravotních pomůcek nebo menstruačních pomůcek, které mají v řadě států sníženou nebo nulovou daň,“ vyjmenoval šéf Pirátů.

Langšádlová z TOP 09 uvedla, že předpokládá, že koalice bude dál jednat o tom, aby nebyla nulová spotřební daň na víno, která se nakonec v konsolidačním balíčku neřeší. Chce o ní ale jednat mimo balíček.

Na rozdíl od koaličních kolegů Baxa z ODS příliš změn nepřipouští. „Předpokládám, že pokud se vláda na konsolidačním balíčku shodne, tak ho tak bude i prosazovat ve Sněmovně. A pokud by k nějakým změnám došlo, tak to musí být v plné shodě všech vládních stran,“ řekl stručně novinářům před jednáním kabinetu.

Pokud konsolidační balíček ve středu vláda schválí, Sněmovna by o něm měla jednat v prvním čtení od 11. července. Opozice s ním nesouhlasí a chystá obstrukce.

Skopeček: Slib jsme zvyšováním daní porušili

PoliTalk

Reklama

Výběr článků

Načítám