Hlavní obsah

Ministři předložili návrhy změn. Lékaři však se stažením výpovědí zatím čekají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Snížení množství přesčasů, povolení 24hodinových směn a změna zařazení lékařů do platových tarifů. To jsou návrhy, které ministři zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) předložili mladým lékařům na pátečním jednání. Válek doufá, že to přiměje lékaře, aby stáhli své výpovědi z přesčasů. Ti si chtějí ale návrh prostudovat a počkat, jak dopadne chystané zlepšení platových podmínek.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Článek

„Přišli jsme s jasným a férovým řešením přesčasové práce lékařů,“ uvedl ministr práce Jurečka.

„Pevně věřím, že 6,8 miliardy na navýšení odměňování zdravotníku v nemocnicích a změna zákoníku práce jsou dostatečným důvodem pro to, aby kolegové zvážili stažení svých výpovědí a pokračovali v kultivaci systému,“ řekl za zdravotnictví ministr Válek po jednání se zástupci Sekce mladých lékařů České lékařské komory a odbory.

Ministři vyslyšeli žádosti lékařů a příští týden má z ministerstva práce odejít rychlá novela zákoníku práce, která vrátí počet dobrovolných přesčasů na 416 hodin za rok a zavede nový typ celodenní směny. Účinný by měl být zákoník od ledna.

Středočeské nemocnice řeší výpovědi a mzdy lékařů

Domácí

Jurečka zdůraznil, že čtyřiadvacetihodinová směna bude dobrovolná a může být i kratší. V praxi to má být tak, že mohou lékaři sloužit 12hodinovou směnu, a pak by si ji mohli legálně prodloužit jako přesčas ještě o dalších 12 hodin. V součtu by to dělalo čtyřiadvacet hodin. Pak by museli mít celodenní volno, což odpovídá požadavku Evropské komise.

Protest zatím nekončí

Lékaři tento krok vítají, od prosincového protestu, kdy přestanou sloužit přesčasy, ale ustoupit zatím nechtějí. Jednání budou ještě pokračovat. Výpověď z přesčasové práce dalo k 1. prosince na 6000 lékařů z přibližně 13 tisíc, kteří dosud přesčasy sloužili, uvedl za mladé lékaře předseda sekce Jan Přáda.

„Teď je míč na straně ministerstva, které nám musí návrhy dodat. Vzhledem k tomu, jak velké množství lidí se do toho zapojilo, tak od 1. 12. hrozí omezení péče i v těch největších nemocnicích, a to až na nejvíce akutní případy,“ řekl Přáda s tím, že neměl od pátečního jednání s ministry velká očekávání .

Ministr Válek opakovaně odmítl, že by byla akutní péče ohrožena. Může ale dojít k omezení plánovaných operací a jejich odkládání.

Část lékařů na Liberecku vypovídá smlouvy kvůli práci přesčas

Domácí

„Jednání dále probíhají, protože si lékaři vyžádali přesné paragrafové znění zákona, který půjde do Sněmovny,“ řekl Jurečka.

6,8 miliardy na navýšení odměn

Ministři předložili vedle novely lékařům i návrh na upravení tarifního odměňování lékařů, díky čemuž by si měli finančně polepšit. Současně ministr Válek v úhradové vyhlášce na příští rok vyčlenil 6,8 miliardy korun na navýšení odměňování zdravotníků v nemocnicích.

Podle lékařů je to ale těžko uchopitelné číslo, není jasné, jak přesně se to promítne do jednotlivých výplat. Navíc některé nemocnice nerespektovaly rozdělování peněz na odměny ani dosud. Obavu mají lékaři také z toho, aby při sloužení 24hodinových směn neměli nižší výdělek.

Řešit chce Válek také šikanu lékařů v nemocnicích, kde je některým z nich při odmítnutí přesčasových služeb vyhrožováno, že nebudou připuštěni k atestaci. Nově bude mít každý lékař povinné volno před atestační zkouškou a nemocnice mu je bude muset zajistit. V každé fakultní nemocnici vznikl i post koordinátora, který má vzdělávání zastřešit.

Vláda se odvolává na EU. Směny lékařů ale může upravit sama

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám