Hlavní obsah

Středočeské nemocnice řeší výpovědi a mzdy lékařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká část lékařů středočeských nemocnic avizovala, že podá výpovědi z přesčasových služeb. Podle informací kraje se to týká stovek lékařů. Všechny nemocnice se však snaží situaci uklidnit a ujišťují pacienty, že péče není omezená. Situace se tady nedostala do tak kritické situace jako v nemocnici Na Bulovce v Praze, kde přestali lékaři přijímat kriticky ohrožené pacienty od záchranky.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Nemocnice v Mladé Boleslavi (ilustrační foto)

Článek

„K výzvě se připojila část lékařů, ale nemělo by to zatím nijak omezit poskytovanou péči,“ řekl Právu náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS), podle něhož výpověď z přesčasových služeb v pěti krajských nemocnicích hodlalo podat pět až šest stovek lékařů. Otázka však je, kolik výpovědí lékaři reálně dali a kolik jich jen takovým krokem vyhrožuje.

„Zatím nikdo z lékařů v našich nemocnicích výpověď nepodal,“ odpověděl na dotaz Práva ředitel kolínské a kutnohorské nemocnice Petr Chudomel. „Situaci vyhodnocujeme a snažíme se řešit ve světle přijatých změn zákoníku práce ve spolupráci s místní lékařskou odborovou organizací. Nemáme problém zajistit provoz s pokrytím neodkladné péče, avšak bez možnosti provádět plánované výkony,“ uvedl ředitel Chudomel. Potvrdil, že problém s počty lékařů je dlouhodobý. „Platí pravidlo, že čím menší nemocnice, tím větší problém se zajištěním lékařských služeb. Naše snaha směřuje k zachování stávajícího provozu,“ dodal ředitel.

Kromě těchto výpovědí z přesčasových hodin se momentálně řeší také kolektivní vyjednávání mezi odbory a vedením nemocnic. „Řešíme požadavky lékařů, situace se koordinuje se Středočeským krajem, který je zřizovatelem všech pěti krajských nemocnic,“ odkázala mluvčí mladoboleslavské nemocnice Hana Kopalová, podle níž ani tady zatím žádní lékaři nepodali výpovědi z přesčasů.

Bulovka nepřijímala pacienty v kritickém stavu, provoz je již obnoven

Domácí

Krajský radní Pavel Pavlík to potvrdil. „Hledá se shoda mezi požadavky odborů a možnostmi managementů, co si může nemocnice dovolit. Čekáme i na to, jak nakonec dopadne novela zákoníku práce,“ dodal Pavlík. „Nedostatek lékařů je hlubší problém. Vysoké školy nejsou poloprázdné, absolventů je dost, ale systém následného vzdělávání je hodně náročný,“ podotkl Pavlík.

Lékaři tlačí na to, aby nesloužili velké množství přesčasových hodin. Argumentují, že při přetížení by mohli dělat chyby a unaveného lékaře si žádný pacient nepřeje. Na druhé straně tím ale tlačí také na to, aby byly jejich služby náležitě odměněny.

Ředitelé se chystají i na variantu, že by lékaři skutečně výpovědi dali. „V případě, že nedojde k dohodě, bude třeba změnit na dotčených odděleních systém práce tak, aby byla zdravotní péče zachována,“ uvedl mluvčí nemocnice v Příbrami Martin Janota.

Obdobná situace je také v menších soukromých nemocnicích. I v nich se vyjednává. „Zatím nelze sdělit nic konkrétního. Ale služby lékařů a zdravotních sester jsou nyní zajištěny a jejich omezení nehrozí,“ uvedl mluvčí nemocnice v Rakovníku Jan Ziegler.

Mladí lékaři vypovídají dohody, v prosinci nebudou dělat přesčasy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám